Ankara jest i ostaće strateški partner Kijeva, rekao je u srijedu ukrajinski ambasador u Turkiye Vasil Vodnar, u intervjuu za Anadolu Agency (AA) na 31. godišnjicu nezavisnosti Ukrajine.

On je pohvalio posredničku ulogu Turkije u postizanju sporazuma o izvozu žitarica potpisanog u Istanbulu prošlog mjeseca.

"Jako cijenimo potez Turkiye da zatvori moreuze Istanbul i Canakkale za ruske ratne brodove koji idu u rat u Ukrajini", rekao je Bodnar.

On je izjavio da će pozvati turske kompanije da pomognu u obnovi Ukrajine.

"Turkiye je naš prijatelj i uvijek smo otvoreni i iskreni s našim prijateljima", kazao je Bodnar.

Ukrajinski ambasador u Turkiye je istakao da su dobili neprocjenjivu podršku turskog naroda nakon početka rata krajem februara.

Skrećući pažnju na važnost Istanbulskog sporazuma, Bodnar je rekao da Ukrajina treba više brodova da bi izvozila svoje žitarice sigurnije i brže.

Turkiye, Ujedinjene nacije (UN), Rusija i Ukrajina prošlog mjeseca su postigle dogovor o izvozu žitarica iz ukrajinskih luka na Crnom moru Južne, Černomorsk i Odesa, koje su se tu nalazile mjesecima zbog rusko-ukrajinskog rata koji je počeo krajem februara.

Zahvaljujući izvozu stabilizovana su tržišta smanjivanjem previsokih cijena, a Bodnar je rekao da će ta kretanja pridonijeti potpunom nestanku prehrambene krize u svijetu.

On je naglasio ulogu Turkiye i UN-a u osiguravanju dogovora i dodao da Kijev očekuje da Moskva u potpunosti poštuje odredbe sporazuma.

"Iako obilježavamo šesti mjesec ruskog napada na Ukrajinu, sa sigurnošću se može reći da su se ruski planovi za pobjedu izjalovili", rekao je Bodnar.

Prema njegovim riječima Ukrajina je uspješno obranila svoje glavne gradove uključujući glavni grad Kijev, Sumi, Černigov, Harkov, dok je smanjivala sposobnost Rusije da nastavi rat napadajući ruske linije snabdijevanja, skladišta municije i komandne centre.

Bodnar je rekao da je Rusija do sada u ratu izgubila 45.000 ljudi, što Moskva nije potvrdila.

Naglasio je da je trenutna situacija u nuklearnoj elektrani Zaporožje kritična i da su ruske snage uskladištile vojnu opremu i municiju u objektu.

"Ruske trupe trebale bi se bezuslovno povući iz elektrane što prije, a zatim bi elektranu trebalo demilitarizovati", rekao je Bodnar.