Oni se šunjaju mračnim uličicama kako bi postavili eksploziv. Oni identificiraju ruske mete za ukrajinsku artiljeriju i rakete dugog dometa koje su poslale Sjedinjene Američke Države. Oni dižu u zrak željezničke pruge i ubijaju ukrajinske zvaničnike koje smatraju ruskim kolaboracionistima.

Klizeći naprijed-nazad preko linija fronta, gerilski borci su u Ukrajini poznati kao partizani, a posljednjih sedmica preuzimaju sve značajniju ulogu u ratu, pomažući u nanošenju ponižavajućih udaraca na područjima koja su Rusi okupirali i na kojima su mislili da će biti sigurni.

Ukrajina sve više vodi borbu protiv ruskih snaga u oblastima pod ruskom kontrolom, bilo korištenjem elitnih vojnih jedinica, poput one koja je u utorak zaslužna za ogromnu eksploziju u ruskom skladištu municije na okupiranom poluostrvu Krim, ili postavljanjem mreže partizanskih gerilaca.

Prošle sedmice, rekli su ukrajinski zvaničnici, partizani su učestvovali u uspješnom napadu na rusku zračnu bazu, također na Krimu, koji je Moskva anektirala prije osam godina. Uništeno je osam borbenih aviona.

“Cilj je da se okupatorima pokaže da nisu kod kuće, da se ne smjeste, da ne spavaju udobno”, rekao je jedan gerilac, koji je govorio za The New York Times pod uslovom da ga, iz sigurnosnih razloga, identificira samo njegovo kodno ime Svarog dato po paganskom slavenskom bogu vatre.

Proteklih dana ukrajinska vojska stavila je Svaroga i nekoliko drugih operativaca na raspolaganje za intervjue, nadajući se da će time naglasiti sve veću prijetnju partizana ruskim snagama i signalizirati zapadnim donatorima da Ukrajina uspješno okuplja i lokalne resurse u sada već skoro šestomjesečnom ratu. Visoki ukrajinski vojni zvaničnik upoznat s programom također je detaljno opisao djelovanje otpora.

Njihovi izvještaji o napadima nisu se mogli u potpunosti provjeriti, ali su usklađeni s izvještajima u ukrajinskim medijima i opisima Ukrajinaca nedavno pristiglih iz područja pod ruskom okupacijom.

Svarog i novinar The New York Timesa sreli su se uz limunadu i peciva sa sirom u gruzijskom restoranu u Zaporožju, gradu pod ukrajinskom kontrolom udaljenom stotinjak kilometara sjeverno od okupiranog grada Melitopolja, u kojem on djeluje.

Govorio je s prisnim poznavanjem partizanskih aktivnosti, pružajući rijedak uvid u jedan od najskrivenijih aspekata ovog rata.

Ukrajinska vojska započela je obuku partizana mjesecima prije invazije, dok je Rusija gomilala trupe blizu granica. Napor se isplatio posljednjih sedmica jer ukrajinske snage vrše kontraofanzivu na jugu.

Pobunjenička aktivnost sada se intenzivira, jer borci otpora kradomice udaraju u okolinu koju blisko poznaju, koristeći automobilske bombe, mine zamke i ciljana ubijanja iz pištolja – a zatim se stapajući s lokalnim stanovništvom.

Prije rata Svarog se povremeno pridruživao obuci tokom vikenda u Desnom sektoru i Nacionalnom korpusu, ogranku pokreta Azov, a oba su povezana s paravojnim jedinicama u Ukrajini. Bile su to samo dvije od desetina organizacija koje su provodile vojnu obuku za civile širom Ukrajine tokom osmogodišnjeg rata sa separatistima koje podržava Rusija.

Svarog je rekao da je bio među polaznicima ovih javnih programa. Iza kulisa, ukrajinske snage za specijalne operacije formirale su tajniji program koji je uključivao instrukcije o sabotaži i eksplozivima i čuvanju zaliha oružja u iščekivanju ruskog napada.

Nakon invazije, rekao je Svarog, upućen je u skrovište u skladištu izvan Melitopolja, gdje je pronašao eksploziv, detonatore, kalašnjikov, raketni bacač i dva pištolja opremljena prigušivačima.

Melitopolj, grad na jugu Ukrajine u kojem djeluje Svarog, od tada se pojavio kao centar otpora.

Napadi traju već nekoliko mjeseci. U jednom napadu ovog proljeća, rekao je Svarog, on i nekoliko članova ćelije u Melitopolju šunjali su se noću kroz grad da bi minirali automobil na parkingu policijske stanice pod ruskom kontrolom.

Noseći rezače za žice, traku i uže za pecanje, borci su se kretali kroz dvorišta i stražnje uličice kako bi izbjegli ruske kontrolne punktove.

Prvo su presjekli električnu žicu, zamračivši uličnu rasvjetu, a zatim su brzo pojurili u mrak gdje su postavili bombu umotanu u traku s ljepljivom stranom okrenutom prema van, u prostor za točkove. Konopac je bio zalijepljen i za unutrašnju stranu točka i za detonator, čime je bomba namještena da eksplodira kada se točak okrene.

“Svako ko bi vozio taj auto bio bi izdajnik”, rekao je Svarog. “Tamo niko ne čuva javni red.” Bomba je ubila jednog policajca, a drugog ranila.

U napadu prošle sedmice Svarogova ćelija napala je automobil Olega Šostaka, Ukrajinca koji se pridružio ruskoj političkoj stranci Jedinstvena Rusija u Melitopolju. Pobunjenici su ga ciljali jer su sumnjali da je krojio propagandu kako bi apelirao na lokalno stanovništvo.

Svarog, koji je rekao da nije učestvovao u ovoj misiji, objasnio je da je njegov tim stavio bombu ispod vozačevog sjedišta u automobilu, montiranu da eksplodira kada se motor pokrene.

Šostak je ranjen u eksploziji, ali je preživio, rekao je Fedorov, prognani gradonačelnik Melitopolja. Napad su prijavile ukrajinske vlasti, a opisale su ga izbjeglice koje su u nedjelju napustile Melitopolj preko kontrolnog punkta na ukrajinsku teritoriju.

Da li će ciljani ljudi preživjeti ili umrijeti u napadima, kažu partizani, manje je važno od signala koji šalju svakim udarom: “Nikada niste sigurni.”

Dva partizana koji djeluju na okupiranom jugoistoku Ukrajine, a koji su intervjuirani putem video poziva, opisali su ilegalni ogranak pod nazivom “Žuta vrpca”, koji provodi nenasilne akcije poput postavljanja letaka i farbanja grafita sprejom.

Baze na ukrajinskoj teritoriji u kojima se obučavaju operativci stalno se premještaju kako bi se izbjeglo otkrivanje, rekao je visoki ukrajinski vojni zvaničnik. Zvaničnik je govorio pod uvjetom da ostane anoniman kako bi mogao govoriti o osjetljivim vojnim informacijama.

Svaki operativac ima različitu ulogu, rekao je zvaničnik: izviđanje mete, prikupljanje obavještajnih podataka o kretanju mete i izvođenje napada. Pojedinačne ćelije drže se odvojene i ne poznaju se, kako zatočeni partizan na ispitivanju ne bi otkrio identitet.

Dva odjeljenja unutar vojske odgovorna su za nadgledanje operacija iza neprijateljskih linija, rekao je zvaničnik: vojna obavještajna služba, poznata kao HUR, i ukrajinske snage za specijalne operacije. Međuagencijska radna grupa nadgleda operacije obavještajne agencije i ogranaka snaga za specijalne operacije ilegalaca, ono što je poznato kao Pokret otpora ili Rukh Oporu na ukrajinskom.

Zvaničnik je opisao trovanje u regiji Zaporožje u kojem je poginulo petnaestak ruskih vojnika i sabotažu elevatora u Hersonskoj oblasti koja je spriječila ruske snage da ukradu 60.000 tona žita. Nijedna operacija nije mogla biti nezavisno potvrđena.

Partizani su također stajali iza subotnje eksplozije kojom je onesposobljen željeznički most koji povezuje grad Melitopolj i Krim, zaustavljajući snabdijevanje vojne opreme koja je dolazila u region Zaporožja.

"Oni plaše ljude, ovi ukrajinski partizani", rekao je zvaničnik. “Ali oni su zastrašujući samo za okupatore.”

I za one koje partizani smatraju izdajnicima.

Ukrajinski ilegalci na okupiranoj teritoriji saradnicima smatraju policajce, službenike općinskih i regionalnih vlasti i nastavnike koji pristaju da rade po ruskom obrazovnom programu, tvrde Svarog i još jedan partizan pod nadimkom Viking, koji je intervjuiran video pozivom. Naveli su da ne vide liječnike, vatrogasce i zaposlene u komunalnim preduzećima kao izdajnike.

Nastavnici su sada u fokusu, a škole bi trebalo da budu otvorene u septembru.

“Rusi žele da podučavaju po svome programu, ne žele istinu”, rekao je Viking. “Dijete je podložno propagandi, ako se odgaja u ovom programu, postat će idiot poput Rusa”, rekao je. “Nastavnik koji pristane da predaje po ruskom programu je saradnik okupatora.”

Partizani neće napadati nastavnike, rekao je, ali nastoje da ih javno ponize u lecima koje često postavljaju na stubove s mračnim upozorenjima za kolaboracioniste, kao dio gerilskih psiholoških operacija.

Nedavno se pojavila letak s imenima i fotografijama direktora koji planiraju da otvore škole u septembru. Na njemu je pisalo: “Platiti ćete za saradnja s Rusima.”

(Izvor: The New York Times)