Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan predložio je danas ukrajinskom i ruskom predsjedniku osnivanje međunarodne istražne komsije, nakon rušenja brane Kahovke, na jugu Ukrajine.

U telefonskom razgovoru s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim, "predsjednik Erdogan je rekao da bi se moglo osnovata komisiju u kojoj će sudjelovati stručnjaci zaraćenih strana, UN i međunarodna zajednica, uključujući Tursku", navodi se u saopćenju iz ureda turskog predsjednika.

Zadaća komisije bili bi provesti "temeljitu istragu o rušenju brane Kahovke", dodaje Ankara.

Erdogan, koji je zatim razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, želi da istraga "ukloni svaku sumnju", ističe ured u odvojenom saopćenju.

Moskva i Kijev se međusobno optužuju za napad na branu koja je vodom opskrbljivala Krim, koji je Rusija anektirala 2014., a na području je koje ukrajinske snage žele osloboditi.

Rušenje brane je prouzročilo porast vodostaja Dnjipra, nagnavši hiljade civila da napuste područje pod vodom dok se strahuje od ekološke katastrofe.

Turska, članica NATO-a, uspjela je od početka invazije na Ukrajinu u februaru 2022. sačuvati dobre odnose i s Kijevom i s Moskvom.