Razgovori između Ukrajine, SAD-a i evropskih zemalja članica NATO-a dovelo je u januaru 2023. godine do prvih obećanja za isporuke tenkova zapadne proizvodnje ukrajinskoj vojsci. Međutim, krajem marta u Ukrajinu će biti isporučen samo jedan pun bataljon iz Evrope umjesto planirana dva, jer su neke od zemlja svoja obećanja o isporuci povukla ili su isporuke odgodili.

Ranije ove sedmice, ukrajinski vojnici završili su četvorosedmičnu obuku na tenkovima Leopard 2 njemačkog dizajna u Španiji, u pripremi za prijem tenkova. Poljska će do kraja mjeseca dostaviti četrnaest jedinica Leopard 2 – od kojih su neke već stigle u Ukrajinu – dok će Njemačka i Portugal isporučiti osamnaest, odnosno tri komada.

Ovo navodi ukrajinska internetska publikacija Defense Express. Ustvari, Poljska se nada da će isporučiti još šesnaest tenkova do kraja aprila, navodi Bloomberg. Španija pokušava da dostavi šest od deset obećanih tenkova Leopard 2 – koji su trenutno zastarjeli – spremnih za isporuku ovog proljeća. Ove isporuke, ako svi tenkovi i dođu, njih 57, i dalje će biti manje od predviđena 62 tenka potrebna za dva ukrajinska tenkovska bataljona.

Pa šta se desilo s ostalim obećanjima? Prvobitno obećavši osamnaest tenkova, Holandija je povukla svoj prijedlog jer su njena vozila posuđena iz Njemačke, koja nije potpisala mogućnost za daljnje isporuke tenkova uz one koje već šalje. Prema njemačkim medijima, Danska i Finska su također odstupile, navodeći potrebu za tenkovima kod kuće i u postojećim misijama, dok se Švedska zalaže za članstvo u NATO-u – trenutno zaustavljeno od Turske i Mađarske.

Moguće da će se i isporuka iz Sjedinjenih Američkih Država čekati duže nego što je bilo planirano. Zemlja koja je nevoljko stavila na raspolaganje vlastiti model M1 Abrams, kako bi odobrovoljila svoje evropske partnere, kaže da će se na isporuku čekati mjesecima, možda čak i do kraja godine.

(Izvor: Statista)