Samo 2 posto Ukrajinaca nije vjerovalo u pobjedu u aprilskoj anketi, a tek 1 posto nije bilo uvjereno u pobjedu u junu. Konsenzus je bio takav da čak i sa najnovijim razvojem događaja u korist ukrajinske vojske, brojke teško da bi mogle još porasti.

Zapadne zemlje su početkom augusta obećale više od 36 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, dok je Rusija izolovana na međunarodnoj sceni sa samo nekoliko preostalih saveznika.

Od početka septembra do danas ukrajinska vojska je u velikoj kontraofanzivi oslobodila više od 6.000 kvadratnih kilometara koji su bili pod ruskom kontrolom na istoku i jugu zemlje. Ali ofanziva još nije gotova.

Rusija je priznala da je izgubila ključne gradove u sjeveroistočnoj regiji Harkiv, a neki analitičari ovo vide kao prijelomni trenutak u ratu. Moskva svoje povlačenje trupa iz ove regije posljednjih dana opisuje kao pregrupiranje s ciljem fokusiranja na regije Lugansk i Donjeck na istoku Ukrajine, no ta je tvrdnja ismijana čak i u Rusiji. Istovremeno, Rusija najavljuje veliki protunapad.

Gradski zastupnici iz 18 okruga Moskve i Sankt-Peterburga potpisali su izjavu za javnost u kojoj zahtijevaju da Vladimir Putin podnese ostavku.

- Mi, općinski zastupnici Rusije, vjerujemo da postupci predsjednika Vladimira Putina štete budućnosti Rusije i njenih građana. Tražimo ostavku Vladimira Putina s mjesta predsjednika Ruske Federacije! - stoji u izjavi.