Ukrajinci pokušavaju izbrisati tragove rata u selima nad kojima je vraćena kontrola u regiji Harkov.

Mještani sela Mala Rohan, koje nosi ožiljke sukoba, popravljaju oštećene kuće i nastavljaju da se bave poljoprivredom.

Na ulazu u selo pažnju privlače civilna i vojna vozila koja su smrskali tenkovi.

U razgovoru za AA stanovnik ovog sela Vasilij Zabara rekao je da nisu očekivali da će Ukrajina biti tako brutalno napadnuta.

"Postojala je opasnost, ali nismo očekivali da će nas Rusija tako brzo napasti. Konvoj ruskih tenkova i oklopnih vozila počeo je ulaziti u selo 26. februara, dva dana nakon početka rata", prisjetio se ovaj 71-godišnjak.

Ruska vojska uspostavila je u selu privremenu bazu i odatle počela napadati regiju Harkov, pojasnio je Zabara i dodao: "Četiri dana nakon ulaska u selo, ruski vojnici su pretražili sve kuće."

Navodeći da su se zbog intenzivnih sukoba u selu sklonili u podrum, ispričao je: "U skloništu smo ostali mjesec dana. Bilo je hladno, temperatura ispod nule. Kćeri, supruga i 12-godišnji unuk sa mnom. Svi smo bili jako uplašeni."

Ispričao je da su ukrajinski vojnici ušli u selo 27. i 28. marta i vratili kontrolu, dodajući da su se ta dva dana dogodili najintenzivniji sukobi u selu.

Prema njegovim riječima ruski avioni svakodnevno su gađali regiju. Dodao je da je zvuk eksplozija sada postao dio njihove svakodnevice.

Rekao je da pokušava popraviti svoju oštećenu kuću i štalu uz pomoć komšija.

"Život ide dalje. Moramo nekako živjeti. Moramo nastaviti svoje živote. Nemamo drugog izbora", zaključio je Zabara.

(Izvor: Anadolu Agency)