Kantonalni sud Tuzla objavio je, po optužnici Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, osuđujuću prvostepenu i nepravosnažnu presudu za dva ukrajinska državljanina - Dmytro Boiko (40) i Oleksandr Zaitsev (59), zbog krivičnog djela organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom računalna prevara. Sud je Boiku izrekao kaznu zatvora u trajanju od pet godina, a za Zaitseva u trajanju od četiri godine.

Kako podsjećaju iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona, optuženi se terete da su, krajem januara i početkom februara 2020. godine sa još pet državljana Ukrajine kao dio grupe za organizirani kriminal u više kantona i gradova na području Federacije BiH koristeći različite sofisticirane računarske alate i programe, pristupali bankomatima Sberbank BH d.d. Sarajevo na 24 lokacije sa kojih su preuzimali veće iznose novca te sebi i drugim članovima grupe pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 2.600.000 KM. 

- Boiko i Zaitsev su, prilikom izvršenja krivičnog djela, lišeni slobode u Bihaću kad su sa bankomata spomenute banke, neovlašteno podigli novac u iznosu od oko 100.000 KM. Novac je oduzet i vraćen vlasnicima - navodi se. 

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona je, u saradnji sa Federalnom upravom policije i drugim policijskim agencijama, preuzelo istražne radnje za cijelo područje FBiH i vodilo istragu protiv ukupno sedam Ukrajinaca. Međutim, obzirom na to da je pet Ukrajinaca nedostupno pravosudnim organima u BiH, krivično gonjenje protiv pet članova grupe za organizirani kriminal je ustupljeno ukrajinskim agencijama za provođenje zakona  i pravosudnim institucijama. 

Kantonalni sud Tuzla je, nakon izricanja prvostepene presude na prijedlog Tužilaštva, produžio optuženima mjeru pritvora za još devet mjeseci. 

Nakon prijema pismenog otpravka presude, Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona najvjerovatnije će izjaviti žalbu na tu presudu - saopćeno je.