Očekuje se da će puštanje u rad gasovoda SJeverni tok 2 smanjiti ukrajinske prihode od tranzita gasa za oko 1,2 milijarde dolara godišnje do 2024. godine, sve dok je na snazi ​​sadašnji ugovor o tranzitu sa Gazpromom, saopštio je Međunarodni monetarni fond (MMF). 

"Predviđeno aktiviranje gasovoda Sjeverni tok 2 će smanjiti ukrajinske prihode od tranzita gasa. Tokom posljednjih pet godina, Ukrajina je u prosjeku dobijala nešto više od 2,5 milijardi dolara godišnje u zamjenu za stavljanje gasovoda na raspolaganje Gaspromu. Kada Sjeverni tok 2 bude operativan, količina gasa koji prolazi kroz Ukrajinu mogla bi se dalje smanjiti, kao i ukrajinski tranzitni prihodi na oko 1,2 milijarde dolara godišnje. Trenutni ugovor između Gazproma i Naftogasa ističe 2024“, navodi se u izvještaju.

Kako je saopšteno, sporazum između Naftogasa i Gazproma za organizaciju transporta, transportni ugovor između Naftogasa i novog operatera GTSOU, kao i međuoperaterski sporazum između GTSOU i Gazproma potpisani su 30. decembra 2019. kao rezultat trilateralnih pregovora o gasu na relaciji Ukrajina-Rusija-Evropska komisija.

Ugovorom je predviđen tranzit 2020. godine najmanje 65 milijardi kubnih metara ruskog gasa, što je dnevno 178 miliona kubnih metara. U periodu 2021-2024. tranzit će iznositi 40 milijardi kubnih metara. Plaćanje za te količine je zagarantovano čak i u slučaju manjeg pumpanja kroz ukrajinski GTS.