Ukrajina je u petak saopštila da je od ruske okupacije oslobođeno ukupno 28 naselja, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ukrajinski generalštab je u saopštenju objavio da je 15 stambenih naselja potpuno oslobođeno od okupacije Rusije, dok su se ruske snage povukle iz još 13 naselja i da su ta područja ponovo uzeta pod kontrolu.

"U posljednja 24 sata oslobođeno je ukupno 28 naselja, od kojih je velika većina u Kijevskoj i Černigovskoj oblasti", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se takođe ističe da se ukrajinska vojska sada fokusira na preuzimanje potpune kontrole nad Mariupoljom, jednom od ukrajinskih provincija gdje su evakuacije civila još uvijek u toku.

Ukrajinske oružane snage su u ponedjeljak tvrdile da je grad Irpin u blizini Kijeva oslobođen od ruske okupacije.

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu, doveo do finansijskih sankcija Moskvi i podstakao egzodus globalnih firmi iz Rusije.

Najmanje 1.232 civila je ubijeno u Ukrajini i 1.935 ranjeno od početka rata 24. februara, prema procjenama Ujedinjenih nacija (UN), a strahuje se da je stvarna brojka mnogo veća.

Više od četiri miliona Ukrajinaca je također pobjeglo u susjedne zemlje, a milioni su raseljeni unutar zemlje, saopštila je agencija UN-a za izbjeglice.