Turska sama kontrolira tjesnace prema Konvenciji iz Montreuxa iz 1936. godine, koja propisuje da ratni brodovi koji pripadaju nacijama koje se graniče s Crnim morem mogu prolaziti, dok drugi mogu prolaziti ograničeno vrijeme samo ako zadovoljavaju određene uslove uglavnom zasnovane na tonaži.

Prema turskom Hurriyetu, ukrajinski ambasador u Ankari Vasyl Bodnar ponovio je zahtjev za zaustavljanje pristupa moreuzima na jutrošnjoj konferenciji za novinare: “Prenijeli smo naš zvanični zahtjev turskoj strani u vezi sa zatvaranjem zračnog prostora, te tjesnaca Dardanela i Bosfor za ruske brodove”, rekao je on, dodajući da Ukrajina također traži da Turska sankcioniše ruski biznis.

“Pozivamo vas da spriječite agresiju. Ukrajina danas štiti vašu sigurnost“, rekao je ambasador.

Turska, članica NATO-a i saveznica Ukrajine i Rusije, kao i glavni primalac ruskog prirodnog gasa, pokušava pomiriti strane u sukobu uprkos nedavnom jačanju veza s Ukrajinom, uključujući i prodaju oružja ovoj zemlji.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan više je puta predlagao trilateralni samit Vladimira Putina i ukrajinskog predsjednika Volodymyra Zelenskiya u Turskoj. Turska je također prodala Ukrajini svoje bespilotne letjelice Bayraktar TB2. Baykar, turska kompanija koja proizvodi bespilotne letelice, prošle je godine započela planove za izgradnju centara za obuku i održavanje postojećih dronova u Ukrajini, kao i fabrika za zajedničku proizvodnju novih dronova.

Erdoğan je s Putinom jučer telefonski razgovarao. Tom je prilikom rekao ruskom predjedniku da “neće priznati nijedan korak protiv suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine”.

Kako prenosi AFP, Erdogan je jučer rekao novinarima da će Turska nastojati da održi savezništvo i s Ukrajinom i s Rusijom.

“Imamo političke i vojne odnose s Rusijom. Takođe imamo političke, vojne i ekonomske veze s Ukrajinom. Želimo da se ovo pitanje riješi bez potrebe da biramo između to dvoje“, rekao je Erdogan.