Bjelorusija, bliski saveznik Rusije, rekla je da je njena vojska u srijedu započela velike vojne vježbe kako bi provjerila svoju borbenu spremnost i da ne predstavljaju prijetnju njenim susjedima. 

"Ne isključujemo da bi Ruska Federacija u nekom trenutku mogla da iskoristi teritoriju Bjelorusije, Oružane snage Republike Bjelorusije, protiv Ukrajine", rekao je Andriy Demchenko, glasnogovornik ukrajinske Državne granične službe. 

"Stoga, mi smo spremni", rekao je on, dodajući da je granica sa Bjelorusijom ojačana otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. Februara. 

Rusija je započela invaziju nakon zajedničkih vježbi s Bjelorusijom koje su joj omogućile da premjesti više snaga bliže granici s Ukrajinom. 

Područja Ukrajine u blizini Bjelorusije bila su pod ruskim napadom u početnoj fazi invazije, ali su ruski napadi sada fokusirani na istočne i jugoistočne regije Ukrajine. 

Demchenko je rekao da je Ukrajina također ojačala svoju granicu s regionom Pridnjestrovlja koji podržava Rusija, gdje tenzije rastu otkako su lokalne vlasti saopštile da je podvrgnut nizu napada. 

Ukrajinski zvaničnici izrazili su zabrinutost zbog situacije u Pridnjestrovlju i osudili, kako je rečeno, pokušaje Rusije da uvuče region u ruski rat protiv Ukrajine. Moskva je također izrazila zabrinutost i rekla da pomno prati događaje u Pridnjestrovlju. 

Izvor: Reuters