Dužnosnici pozivaju IAEA-u da se obrati NATO-u sa zahtjevom za uspostavom zone A2/AD (Zabrana pristupa/Odbijanje područja) nad teritorijom Ukrajine, uzimajući u obzir rizike i geografiju lokacije Nacionalne kompanije za proizvodnju nuklearne energije Ukrajine 'NNEGC Energoatom'.  

Apel su potpisali ministar energetike Herman Haluščenko, čelnik Državnog inspektorata za nuklearnu regulaciju Oleh Korikov i izvršni direktor NNEGC Energoatoma Petro Kotin.

Prema tekstu apela, Ukrajina također insistira da IAEA zahtijeva trenutni prekid vatre i zabrani približavanje ruskih snaga bliže od 30 km nuklearnoj elektrani, kao i na jačanju napora sjedišta IAEA EIC-a da koordinira aktivnostima na sprečavanju nuklearnog terorizma u nuklearnoj elektrani Černobil te pružanju humanitarne i psihološke pomoć njezinom osoblju.

"Zauzimanje svjetski poznate nuklearne elektrane Černobil od strane Ruske Federacije ima sve indicije da je ruska vojska počinila čin nuklearnog terorizma nad černobilskim nuklearnim postrojenjima i njihovim osobljem" ističe se u apelu.

Istovremeno, autori ovog apela naglašavaju da Ruska Federacija potpuno ignoriše načela mira, sigurnosti i jedinstva, zbog kojih je i stvorena.

IAEA je dio UN-a i stoga se predlaže da se isključi ruski pristup intelektualnim i tehničkim resursima agencije uz jačanje kontrole nad računovodstvom, kontrolom i korištenjem nuklearnog materijala u ovoj zemlji.

Također su naglasili da je vojna agresija Ruske Federacije, kao nuklearne države, na Ukrajinu pod ciničnom oznakom "specijalne operacije s prisilom na mir" uništila temelje međunarodnog sigurnosnog sistema formiranog nakon Drugog svjetskog rata.