21.50  Turska prijeti blokiranjem ulaska Finske i Švedske u NATO, iza toga stoje njene političke razlike sa nordijskim zemljama u vezi sa kurdskim separatistima.

Ukrajinske trupe prešle su s pukog odbrambenog stava na ofanzivniji. Rezultat svega je da je u okolici Harkova, posebno sjeverno od grada, smanjena gustoća ruskih trupa.

Gotovo tri mjeseca nakon što je Rusija šokirala svijet invazijom na Ukrajinu, njena se vojska suočava sa perspektivom većeg NATO-a i protivnikom ohrabrenim pobjedama na bojnom polju i izvan njega.

Visoki diplomati NATO-a sastali su se u Berlinu sa čelnikom saveza i izjavili da rat "ne ide kako je Moskva planirala". "Ukrajina može pobijediti u ovom ratu", rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, dodajući da savez mora nastaviti nuditi vojnu podršku Kijevu.

Švedska socijaldemokratska stranka, koja vlada skandinavskom zemljom, izvijestila je ove nedjelje da će podržati ulazak Švedske u NATO u Riksdagu (parlamentu).

NATO će ponuditi Finskoj i Švedskoj brz proces pristupanja. Organizacija će dočekati Finsku i Švedsku raširenih ruku ako se konačno odluče podnijeti zahtjev za pridruživanje Atlantskom savezu, te je spreman pokrenuti brzi proces pristupanja među svojih 30 članica, čak i najkraći u historiji organizacije. Izjavio je to ove nedjelje Jens Stoltenberg nakon neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova održanog u Berlinu.

SAD će "vrlo brzo" ponovno otvoriti ambasadu u Kijevu.

Rusija odbija pregovarati o oslobađanju boraca iz Azovstala.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock pozvala je Rusiju da prestane s bombardiranjem Ukrajine kako bi olakšala početak dijaloga. "Spremni smo razgovarati u bilo kojem trenutku i da smrt konačno prestane, ali da bi se to dogodilo, bombardiranje mora prestati", rekao je Baerbock nakon sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a održanog ove nedjelje u Berlinu.

17.10  Predsjednik Finske Sauli Niinistö i Odbor za vanjske i sigurnosne poslove nordijske zemlje službeno su ove nedjelje odobrili zahtjev za ulazak u NATO, objavila je šefica države i premijerka Sanna Marin na konferenciji za novinare u Helsinkiju. Odluka još mora biti ratificirana u Eduskunti (parlamentu) tokom sljedećih nekoliko dana. "Ovo je historijski dan. Počinje nova era", komentirao je Niinistö.

Četiri ruske rakete pogodile su vojnu infrastrukturu u Yavorivu, u regiji Lavov, na zapadu Ukrajine, u blizini granice s Poljskom, u nedjelju u zoru, prema lokalnim vlastima. Lokalni guverner Maxim Kozitski u poruci na mreži Telegram kazao je da je zgrada uništena, ali da za sada nema evidentiranih žrtava.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba sastao se s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom u Berlinu, gdje se ove nedjelje održava sastanak ministara vanjskih poslova NATO-a. “Više oružja i druge pomoći na putu je za Ukrajinu. Dogovorili smo se da radimo zajedno kako bismo osigurali da izvoz hrane iz Ukrajine stigne do potrošača u Africi i Aziji", napisao je Kuleba u tvitu.

Rusija gubi snagu u Donbasu i pretrpjela je gubitak trećine vojnika raspoređenih na početku ofenzive u Ukrajini, koja je započela 24. februara, prema Ministarstvu odbrane Ujedinjenog Kraljevstva. Britanski obavještajci ističu da u posljednjih mjesec dana snage Kremlja nisu značajno napredovale u Donbasu. Ova stagnacija utiče na moral ruskih vojnika i smanjuje njihovu učinkovitost u borbi, dodaje se u izvještaju Ministarstva odbrane, objavljenom ove nedjelje. “Malo je vjerojatno da će Rusija moći ubrzati svoje napredovanje u sljedećih 30 dana”, zaključuje obavještajna služba.

11.55  Rusija je bacila fosforne bombe na čeličanu Azovstal u Mariupolu nakon ukrajinske pobjede na Euroviziji, rekli su ukrajinski izvori u nedjelju. “Pakao je došao na Zemlju. U Azovstal”, napisao je zastupnik u gradskoj skupštini Mariupola, Petro Andrjuščenko na Telegramu, gdje je objavio videosnimku napada.

Fosforne bombe su zapaljive bombe koje se zapale pri doticaju s kisikom i izazivaju ogromnu štetu. Njihova je upotreba u naseljenim područjima zabranjena međunarodnim pravom. Andriuščenko je također objavio fotografije koje prikazuju natpise na bombama, prema kojima se čini da su bombe bačene kao odgovor na ukrajinsku pobjedu na Eurosongu u talijanskom gradu Torinu.

08. 30 Počinje 81. dan agresije koju je Rusija pokrenula protiv Ukrajine, ovo su prve vijesti ovog nedjeljnog jutra

Ministri Turske, Finske i Švedske sastat će se kako bi razgovarali o razlikama u viđenju u vezi sa članstvom dviju nordijskih zemalja u NATO-u. „Siguran sam da ćemo pronaći rješenje“, kazao je finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavesto ove subote po dolasku na neformalni sastanak susret sa svojim kolegama iz zemalja NATO-a u Berlinu.

I Finska i Švedska, koje se spremaju podnijeti zahtjev za pridruživanje Atlantskom savezu, pozvane su na ovaj sastanak koji je sazvala njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock kako bi sa svojim partnerima razgovarali o sukobu u Ukrajini.

Sastanak je održan samo dan nakon što je Turska, članica NATO-a, objavila svoje rezerve prema inkorporaciji obiju zemalja, koje optužuje za davanje podrške oružanim organizacijama kao što je Kurdistanska radnička stranka (PKK).

Predsjednik Ukrajine Volodímir Zelenski uputio je emotivnu poruku zahvale za simboličnu pobjedu koju je njegova zemlja ostvarila u subotu naveče na Eurosongu. “Dat ćemo sve od sebe da jednog dana primimo sudionike i goste Eurovizije u ukrajinskom Mariupolju. Slobodno, mirno, obnovljeno!“, napisao je na svom službenom Telegram kanalu nedugo nakon što je obznanjen rezultat.

Ukrajina je jutros osudila novi raketni napad jutros na vojnu infrastrukturu u regiji Lavov, u zapadnom dijelu zemlje, u blizini granice s Poljskom. Zasad nije poznato ima li žrtava, kazao je lokalni guverner Maxim Kozitski.

Zamjenik generalnog sekretara NATO-a Mircea Geoană uvjeren je da će Turska promijeniti mišljenje o ulasku Finske i Švedske u Alijansu. "Siguran sam da će ih, ako se te zemlje odluče pridružiti, Savez moći dočekati i da će pronaći uslove za konsenzus", rekao je Geoană po dolasku na summit ministara vanjskih poslova NATO-a u Berlinu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao je nakanu Helsinkija da se pridruži NATO savezu "pogreškom, jer nema prijetnje sigurnosti Finske".