Od momenta kad je kontroverzni francuski list Charlie Hebdo objavio uvredljive karikature poslanika Muhammeda islamski svijet nije bio ujedinjeniji u osudi islamofobičnog djelovanja, koje je ovog puta lansirano iz Indije. Blasfemične izjave o poslaniku islama Numur Sharme, glasnogovornice vladajuće ultranacionalističke partije u Indiji Bharatiya Janata Party (BJP), koju predvodi premijer Indije Narendra Modi, i njenog partijskog kolege Naveena Jindala ujedinile su inače u mnogim drugim pitanjima razjedinjeni islamski svijet. Katar je prvi oštro reagirao na islamofobične izjave indijskih partijskih dužnosnika, a u tom su ga slijedile ostale muslimanske zemlje. Geopolitički rivali Iran, Turska i Saudijska Arabija udružili su se u zajedničkom cilju odbrane temeljnih principa islama koji su za sve muslimane neprikosnoveni.

Suočena s osudama iz muslimanskog svijeta, Indijska vlada bila je prisiljena reagirati kako do danas nikad nije reagirala kada je riječ o kritikama za kršenja ljudskih prava, posebno prava vjerskih i etničkih manjina, muslimana i kršćana, ali i drugih manjinskih zajednica. Indijska diplomatska mreža u arapskom i islamskom svijetu suočena je s teškim zadatkom kako odgovoriti na utemeljene optužbe na račun dužnosnika vladajuće partije koja od Indije želi stvoriti hinduističku ekskluzivnu državu za Hinduse. Oštra međunarodna reakcija uslijedila je 5. juna 2022, kada su Katar, Iran i Kuvajt pozvali svoje ambasadore u Indiji da ulože proteste i traže izvinjenje. Lista se od tada proširila na više od 15 zemalja, uključujući Afganistan, Indoneziju, Maleziju, Irak, Saudijsku Arabiju, Oman, Ujedinjene Arapske Emirate, Jordan, Maldive, Pakistan, Bahrein, Libiju i Tursku. Organizacija islamske saradnje s 57 članica posebno je reagirala na blasfemične izjave visokih indijskih dužnosnika BJP partije. Vijeće za saradnju u Zaljevu (GCC), blok šest zapadnoazijskih država, odvojeno su uložili formalne proteste Indijskoj vladi.

Odgovor indijskih ambasada u muslimanskim zemljama bio je neuvjerljiv. Standardna diplomatska mantra slijedila je zvaničnu politiku New Delhija o tome kako komentari pomenutih glasnogovornika stranke koja suvereno vlada Indijom  “ne odražavaju stavove Vlade” i da su uvredljive primjedbe glasnogovornika vladajuće stranke u zemlji zapravo stavovi “marginalnih elemenata”. Kao reakcija na ovaj diplomatski skandal koji još prijeti da izazove ozbiljan međucivilizacijski sukob, Sharma i Jindal uklonjeni su sa službenih funkcija. Sharma je suspendirana, a Jindal je izbačen iz vladajuće stranke. Kao što se moglo i očekivati, u izjavi za štampu BJP je potvrdio da “poštuje sve religije” i da je “opredijeljen protiv svake ideologije koja vrijeđa ili ponižava bilo koju sektu ili religiju”. Klasične laži upakovane za širu konzumaciju.

PODSTIČU NA NASILJE PROTIV MUSLIMANA

Upućeni odlično znaju da je BJP ultranacionalistička stranka koja otvoreno provodi politički inžinjering u Indiji protiv inkluzivne demokratije i ima cilj da preoblikuje Indiju u ekskluzivnu hinduističku državu. Ideologija koju BJP baštini poznata je kao hindutva (Hindu First). Uspon BJP-a od 2014.  potaknut je dolaskom na vlast Narendre Modija, koji vješto mobilizira hinduističke glasače koristeći manjine u zemlji kao žrtvene jarce. Glavna meta rasističke politike BJP-a jeste 200 miliona indijskih muslimana.

BJP je svoj politički kapital izgradio na problematiziranju najosjetljivijih konfesionalnih pitanja kako bi polarizirao birače. Najviše rukovodstvo BJP-a rutinski dehumanizira i demonizira muslimane bez ikakvih skrupula i uz odsustvo pravne reakcije. Političari BJP-a koriste islamofobne političke poruke i potiču na otvoreno nasilje protiv više od 200 miliona muslimana koji  su manjina jer u Indiji živi 1,4 milijardu ljudi, većinom Hindusa. Državna mašinerija predvođena BJP protekle decenije usmjerena je na dehumanizaciju muslimana. Tako je i državni koledž nedavno suspendirao 24 muslimanske studentice nakon što su došle na nastavu noseći hidžab. Dan ranije utvrđeno je da je pet policajaca nasmrt mučilo 22-godišnjeg muslimana. “Napadi na pripadnike vjerskih manjinskih zajednica, uključujući ubistva, zastrašivanje i linč, u Indiji su uobičajena pojava tokom cijele protekle godine”, navodi američki State Department u svom najnovijem godišnjem izvještaju o međunarodnoj vjerskoj slobodi. Objavljujući izvještaj Kongresu, američki državni sekretar Antony Blinken nedavno je izrazio zabrinutost zbog “sve većeg broja napada na građane i bogomolje”.

Modijeva vlada drsko je odbacila i osudila strane kritike. Stav BJP-a jeste da su Blinkenovi komentari bili “neutemeljeni”. Modijeva vlada uzvratila je kritikama navodeći kako postoje brojna pitanja koja izazivaju zabrinutost u SAD-u, uključujući “rasno i etnički motivirane napade, zločine iz mržnje i nasilje oružjem”, koje Indija također može uputiti na račun Washingtona.

Modijeva vlada ohrabrena je apsolutnom većinom koju uživa na državnom nivou u Indiji, čemu svjedoče uzastopne izborne pobjede ove političke stranke, koja se, da bi očuvala mandat, ne usteže od otvorenih poziva na genocid nad muslimanima. Govor mržnje postao je modus operandi BJP-a. Njeni aktivisti koji posjeduju retoričke sposobnosti i talent za širenje mržnje lakše napreduju u stranci. Modijev vladajući autoritarni islamofobni politički režim sada je suočen i s prijetnjom iz njegove stranke, a koja ukazuje na stvarnu dubinu krize indijske političke kulture u proteklih desetak godina. Naime, veliki broj Modijevih pristalica ne prihvata činjenicu da su BJP i Vlada Indije morali žrtvovati svoje kadrove kako bi umirili sentiment muslimana i zadovoljili muslimanske zemlje. Centar islamskog znanja al-Azhar okarakterizirao je islamofobne izjave glasnogovornika BJP-a “pravim terorizmom” koji može gurnuti cijeli svijet u “smrtonosne ratove”. Veliki muftija Omana nazvao ih je “ogavnom grubošću” prema islamu i oblikom rata i pokrenuo bojkot indijske robe.

BOJKOT INDIJSKE ROBE

U mnogim su zemljama Zaljeva indijski proizvodi od tada uklonjeni iz trgovina. U ekonomskom bojkotu prednjači Kuvajt. Na Maldivima je posljednji diplomatski incident revitalizirao staru političku kampanju protiv Indije, a brojni demonstranti izašli su na ulice s parolama protiv indijskog premijera Modija i politike koju provodi BJP.  Postoji ozbiljna zabrinutost da bi najnoviji diplomatski i civilizacijski skandal izazvan ponašanjem Indije mogao eskalirati do međukonfesionalnih tenzija, posebno u zemljama Zaljeva, gdje živi više od osam miliona Indijaca. Indijska vlada, bez obzira na suspenziju glasnogovornika vladajuće partije i gašenja požara koje je dato u zadatak indijskoj diplomatskoj službi, nije učinila dovoljno kako bi dokazala da politika njihove zemlje nije usmjerena protiv islama i muslimana.

Na to su nedavno više puta ukazivali neki od najeminentnijih muslimana u Indiji, ambasador Talmiz Ahmed, koji odlično poznaje arapski i islamski svijet, ali i bivši potpredsjednik Indije Mohammad Hamid Ansari. Ahmed i Ansari vjeruju da, sve dok se zvanično o skandalu ne oglase ministar vanjskih poslova Indije Jaishankar i premijer Modi, dosadašnje diplomatske mantre i izjave za štampu o smjenjivanju partijskih dužnosnika nisu dovoljne da odagnaju sumnje islamskih zemalja u dobronamjernost Indijske vlade prema muslimanima.

Modi je bio prisiljen na gašenje požara koje je dao u zadatak diplomatskom aparatu isključivo iz ekonomskih razloga jer osam miliona Indijaca, među kojim je veliki broj Hindusa, koji rade u zaljevskim arapskim zemljama godišnje privređuje oko 38 milijardi dolara u doznakama. U slučaju ozbiljnijeg diplomatskog spora Indije s arapskim bogatim zemljama Zaljeva, strahuje Talmiz Ahmed, moguće je da dođe do otpuštanja indijskih radnika i zaustavljanje njihove dalje regrutacije.

Jedan od najfascinantnijih vanjskopolitičkih uspjeha Vlade premijera Modija jeste činjenica da je on uspio uspostaviti bliske odnose s arapskim zemljama Zaljeva, posebno sa Saudijskom Arabijom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ali i s drugim zemljama i međusobne odnose dovesti na strateški visoki nivo, unatoč politici islamofobije i flagrantnog kršenja ljudskih prava muslimana u Indiji, posebno u Kašmiru. Ovaj Modijev uspjeh svojevrstan je paradoks u novijoj povijesti međunarodnih odnosa.

Ambasador Talmiz Ahmed smatra da se ti odnosi vjerovatno neće promijeniti i da će se stvari ponovo izgladiti jer to diktiraju imperativi ekonomske međuovisnosti i saradnje između Indije i zemalja Zaljeva. Indija je primorana da kupuje arapsku naftu, a arapskim zemljama Zaljeva neophodan je kupac energenata, ali i jeftina radna snaga i robe iz Indije, posebno hrana.

Iako je bojkot indijske robe već u toku u nekim zemljama Zaljeva, neki analitičari vjeruju da je neophodna koherentnija strategija zaljevskih zemalja prema ideologiji hindutva, koju agresivno propagira BJP, jer bi, ako joj se ne suprotstavi, ova opasna ideologija nadmoći mogla postati prijetnja i samim arapskim zemljama zbog prisustva velike indijske dijaspore.

Jačanju utjecaja ove ideologije moglo bi doprinijeti produbljivanje geostrateških veza između Indije i dvije najveće zaljevske ekonomije, Saudijske Arabije i UAE. Unatoč povijesnim vezama između Indije i Zaljeva, tek u protekloj deceniji, od dolaska premijera Modija na vlast, došlo je do intenziviranja strateških odnosa, iako je Modi poznat po svojim ekstremističkim sklonostima. Pod njegovom vlašću dogodili su se najveći konfesionalni nemiri i zločini protiv muslimana u modernoj povijesti Indije, koji su doveli do diplomatskog bojkota od SAD-a, Velike Britanije i nekih evropskih zemalja. To nije spriječilo rukovodstva Saudijske Arabije, UAE i Bahreina da Modiju dodijele svoje najveće civilne počasti nakon što je postao premijer Indije.

EKONOMSKI INTERESI IZNAD SVEGA

Globalna ekonomska kriza, praćena Arapskim proljećem i povlačenjem SAD-a s Arapskog poluotoka, potaknuli su nekoliko zaljevskih država da se okrenu istoku, prema Kini i Indiji, prije svega zbog ekonomske i političke sigurnosti. UAE i Saudijska Arabija jesu među prvih pet trgovinskih partnera Indije. UAE je domaćin najvećoj indijskoj dijaspori u Zaljevu, gdje živi 13 milijardera indijskog porijekla (najveći broj u svijetu). Modijeva vlada vješto koristi ove pogodnosti kako bi postigla svoje političke ciljeve kod kuće. Kako navode neki analitičari, za vrijeme posjete UAE Modi je navodno održao sastanak iza zatvorenih vrata s indijskim biznismenima koji su obećali da će investirati u spornu teritoriju Džamua i Kašmira, gdje se situacija s ljudskim pravima pogoršala pod vladom BJP-a. Ukidanjem člana 370 indijskog Ustava ustavni status ove pokrajine doveden je u pitanje, a njen muslimanski karakter sve je više upitan zbog namjere Vlade BJP-a da hinduizacijom promijeni demografski karakter Kašmira. Indijski milioneri u UAE-u sve više postaju kanal za legitimizaciju ove antimuslimanske politike Modijevog režima u Kašmiru. Iako je Katar prvi poveo osude protiv islamofobnih izjava iz Indije, Kuvajt je za sada najdosljedniji u odgovoru na rastuću islamofobiju u Indiji pod Modijem. Kuvajt je jedina zaljevska država koju Modi još nije posjetio. Grupa kuvajtskih parlamentaraca pozvala je nedavno na zabranu ulaska članovima BJP-a, nakon što je muslimanskim studenticama u državi Karnataka zabranjeno pohađanje nastave zbog nošenja hidžaba.

Rat Rusije i Ukrajine označio je demarkacione linije između globalnog sjevera i globalnog juga. Indija, UAE, Saudijska Arabija i Izrael sada su postali neformalni politički blok, s konvergencijom u geoekonomskoj strategiji i neutralnom stavu o invaziji Rusije, iako je Izrael još dvoličan u svom odnosu prema ovom sukobu. S druge strane, Kuvajt i Katar, sa svojim islamističkim sentimentom i statusom saveznika SAD-a, raspoloženiji su za vršenje diplomatskog pritiska na Indijsku vladu zbog njene islamofobne politike. U tom kontekstu ih treba posmatrati kao odabranice Bidenove administracije za posredničku ulogu koja im je namijenjena, što, naravno, ne umanjuje odgovornost Indije i njene fašistoidne antiislamske politike.

Američke administracije za vrijeme Modijevog mandata izrazile su zabrinutost zbog vjerske netolerancije u Indiji, ali izvjesno je da će jedino sinhronizirani odgovor zaljevskih država natjerati Modijevu vladu da revidira svoju supremacijsku politiku. Otvoreno je pitanje koliko će to dugoročno utjecati na promjene na terenu u smislu normalizacije statusa indijskih muslimana. BJP je danas moćna i enormno bogata politička snaga u Indiji koja koristi sve metode, uključujući i mehku moć Bollywooda u pravcu širenja hindutva ideologije. U novije vrijeme neki filmovi zabranjeni su u zemljama Zaljeva zbog neprihvatljivog portretiranja islama i muslimana. Ekonomija bi stoga trebala biti u središtu ozbiljne strategije u suočavanju s hinduističkim nacionalizmom u Indiji i mehkom moći ove države u Zaljevu.

Indijci u inostranstvu najveći su finansijeri BJP partije. Stoga bi muslimanske zemlje morale identificiranje različite suptilne oblike tzv. kulturne diplomatije Modijeve Indije, s velikim korporacijama indijskog porijekla čiji su vlasnici važna karika u lancu legitimizacije hinduističke supremacijske politike kako u Indiji, tako i izvan nje.

Muslimani Indije, koji su u sve težem položaju, podvrgnuti su diskriminaciji pa čak i fizičkoj likvidaciji i raznim vrstama dehumanizacije i kršenja osnovnih prava.  Prisiljeni su da se odreknu svojih civilizacijskih i vjerskih uvjerenja i prihvate politiku ideologije hindutva, koja sve više insistira kako se muslimani Indije moraju odreći naslijeđa islamske Indije.

Reakcije iz islamskog svijeta na blasfemične izjave indijskih političara predstavljaju tračak nade za indijske muslimane koji očekuju da bi im negativno globalno mišljenje o vladajućoj politici i ideologiji koja upravlja Indijom protekle decenije konačno moglo ponuditi neku zaštitu od beskrajne noćne more koju hinduistička ekstremistička politika provodi nad njima. Kako navodi Time magazin, progonjena od vladajuće stranke i napuštena od takozvanih sekularnih opozicionih partija od kojih nijedna nije reagirala na odvratne islamofobne komentare glasnogovornika BJP-a o poslaniku islama Muhammedu (a. s.) sve dok muslimanske nacije nisu pokrenule to pitanje, za očekivati je da se 200 miliona muslimana koji se nalaze u opsadnom stanju traži slamku spasa iz zakašnjelih reakcija iz arapskog i islamskog svijeta koji do danas uopće nije reagirao na zlostavljanje muslimana u Indiji.

Razlog dosadašnje šutnje arapskih i islamskih zemalja na zločine nad muslimanima Indije jeste njihova politika nemiješanja u unutrašnja pitanja drugih zemalja, posebno Indije, koju smatraju iznimno važnom za svoj budući ekonomski razvoj i stabilnost. Postoje i skriveni razlozi o kojima se manje govori, a koji se tiču bliskosti Indije i Izraela, s kojim su neke od vodećih arapskih zemalja Zaljeva nedavno normalizirale odnose. Ovo pitanje zavređuje posebnu pažnju politologa, sociologa i drugih stručnjaka koji bi morali dati odgovor na neka paradoksalna pitanja. Npr, kako je moguće da Indija i njena vladajuća BJP partija imaju tako bliske odnose s Izraelom i ideologijom cionizma s jedne strane, a njena glavna inspiracija jeste populistička snaga RSS – Rashtriya Swayamsewak Sangh, paravojna organizacija koja se temelji na principima nacizma kojoj su Hitler i nacisti bili idoli u vrijeme njenog nastajanja i razvoja. RSS je glavna ideološka baza koja je pomogla BJP-u da dođe na vlast u Indiji i zagospodari ovom velikom državom koja se nekada dičila principima sekularizma i pluralizma koji su još, prema Ustavu Indije, temeljne vrijednosti indijske republike.