Takozvani 'madridski summit' je sastanak koji je španski radikalno desničarski Vox organizirao između stranaka Evropske unije desno od političkog spektra i poslužio je toj sve jačoj stranci da svog predsjednika Santiaga Abascala promovira u evropskog čelnika. Taj je događaj prošle subote okupio u madridskom Hotelu Plaza de España Design premijera Poljske Mateusza Morawieckog i Mađarske Viktora Orbana, kao i čelnicu francuskih desničara Marine Le Pen.

Prisustvovali su predstavnici ukupno 15 evropskih stranaka iz 14 različitih zemalja. "Izuzetan uspjeh", kazao je Jorge Buxadé, portparol Voxa na press-konferenciji.

Sastanak u Madridu nastavak je samita koji je održan u decembru u Varšavi sa skoro istim delegacijama. Čelnici evropskih konzervativaca dogovorili su uspostaviti "zajednički front" kako bi se pozicionirali u Evropskom parlamentu. Naziv koji su odabrali je "Koordinacijski ured" i cilj mu nije ništa drugo nego "udruživanje snaga".

Predstavnici partija koji su učestvovali na samitu potpisali su zajedničku deklaraciju koja odražava "njihovu zabrinutost zbog unutrašnjih i vanjskih napada koje prima Evropska unija". Insistiraju na tome da moraju "sarađivati ​​i udružiti snage kako bi zaštitili Evropu od nametnutih ideologija i antidemokratskog pomaka koji dovode do njezine propasti". Zajedno žele izgraditi "alternativu" koja se suprotstavlja onome što nazivaju "globalističkim pomakom" i postići "snažnu i suverenu" Evropsku uniju.

"Madridski samit" završio je zajedničkom porukom protiv Vladimira Putina, predsjednika Rusije, kojeg optužuju da je "doveo (Evropu) na rub rata" zbog svojih "vojnih akcija" i "prijetnje" Ukrajini. Ovaj sastanak okupio je premijere Poljske i Mađarske, koji imaju važne razlike i interese suočeni s tako delikatnim pitanjem za Evropu kao što je ruska prijetnja njezinim granicama. Orbán i Morawiecki su potpisali izjavu u kojoj se kritikuje Rusija a u isto vrijeme Viktor Orbán ima zakazan sastanak s Vladimirom Putinom, što je još jedan znak njihove harmonije, dok se Mateusz Morawiecki snažno opire agresivnosti Rusije.

Poljski predsjednik Jaroslaw Kaczynski pozvan je na samit, ali mu nije prisustvovao jer nije putovao avionom od pogibije svog brata u avionskoj nesreći. U Madrid su, pak, stigli, Marlene Svazek (Austrija), Tom Van Grieken (Belgija), Krasimir Karakachanov (Bugarska), Martin Helme (Estonija), Vincenzo Sofo (Italija), Paolo Borchia (Italija), Valdemar Tomasevski (Litva), Rob Roos (Nizozemska) i Aurelian Pavelescu (Rumunija).

Samit je održan iza zatvorenih vrata. Podijelili su se u dva okrugla stola kako bi se pozabavili "strategijama obrane Evrope", analizirali su odbranu industrije, energetski suverenitet, natalitet i borbu protiv depopulacije, evropske granice, EU kulturno naslijeđe protiv multikulturalizma i stvaranja zajedničkih radnih prostora.