Dvojica čelnika Islamske zajednice u Kataloniji, Mohamed Badaoui i Amarouch Azbir, uhapšeni su od strane nacionalne policije. Za obojicu je prije dva mjeseca otvoren dosje za protjerivanje, nakon izvještaja informativnih službi u kojem je prikazan njihov navodni ideološki radikalizam te im je određeno protjerivanje iz zemlje zbog ugrožavanja nacionalne sigurnosti.

Obojica se nalaze u policijskoj stanici La Verneda u Barceloni, kako je potvrdio njihov advokat, čekajući protjerivanje u Maroko.

Obojica su u Španiji već dugi niz godina i obojica su podnijeli zahtjev za špansko državljanstvo. Badaoui je lice islamske zajednicu u Reusu (Tarragona) i za svoje je aktivnosti imao podršku lokalnih institucija i političare.

Obojica su optuženi za prakticiranje i širenje radikalnog selafizma. Badaoui, koji je u Španiji već tri desetljeća, bio je glasnogovornik džamije As-Sunnah u Reusu, označene kao selefistički centar, a posljednjih godina obavljao je dužnost predsjednika Udruženja za odbranu prava muslimanske zajednice (Adedcom).

Azbir živi u Vilanova i la Geltrú 22 godine, gdje radi kao čistač ulica i ključna je osoba u džamiji Al Furkan, kontroverznog jer su se u njoj u prošlosti okupljale osobe  povezane s terorizmom.

Ova dva slučaja izazvala su nevjericu u Islamskoj zajednici koja smatra da javno eksponiranje i odbrana prava svojih članova predstavljaju jasan rizik da vas se smatra prijetnjom nacionalnoj sigurnosti. Policijski izvori, pak, inzistiraju na strahu obavještajnih službi i policijskih djelatnika da će se u Španiji konstituirati politička opcija utemeljena na selefizmu.