Državnog ministra su, po nalogu Tužilaštva BiH, uhapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Uhapšen je u teretani u Istočnom Sarajevu.

Ministar Lučić osumnjičen je za zloupotrebu položaja.

Prema informacijama Istrage.ba, Lučić je osumnjičen da je službenu karticu koristio za plaćanje privatnih usluga. Također je osumnjičen za uzimanje novca za fiktivna putovanja, kao i korištenje službenog automobila u privatne svrhe.

Lučić je kadar Nenada Nešića i Demokratskog narodnog saveza.

On je naime tokom 2020. godine potrošio više od 25.500 KM na ime reprezentacije, tako je Lučić potrošio 170 KM na piće u hotelu u Bosanskoj Dubici, dok je sa 819 KM platio sastanak povodom godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, praznika koji se obilježava u entitetu RS.

Za sastanak s predstavnicima Javnog preduzeća Putevi RS-a dato je 387 KM, a 840 KM za sastanak sa s načelnikom Općine Istočni Stari Grad i načelnicima Sarajevsko-romanijske regije.

Među 114 stavki koje je "ostvario" ministar, Lučić je potrošio i 92 KM na sastanku sa šefom kabineta Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za doručak u hotelu u Banjoj Luci oko 30 KM, platio je 50 KM goriva za putovanje u Bosansku Dubicu mada su troškovi goriva posebna stavka u budžetu, dok je za izradu novogodišnjih čestitki izdvojeno 350 KM, a za kožne mape sa utisnutim grbom BiH i nazivom ministarstva 6.859 KM.

Naime, pratilac ministra Lučića Miloš Nikolić uhapšen je u krajem aprila ove godine zbog sumnje da je trgovao opojnom drogom spid.

Nikolić je uhapšen prilikom prodaje 10 kilograma droge spid. On je mjesecima bio meta Tužilaštva BiH koje je, u saradnji sa hrvatskim kolegama iz USKOK-a, angažiralo prikrivene istražitelje koji su u nekoliko navrata od Miloša Nikolića kupovali spid.