Nagrade Princeza od Asturije, najprestižnija nagrada Španije na međunarodnoj sceni, dodijeljene su večeras u Oviedu, javlja Anadolu Agency (AA).

Ceremoniji u Oviedu prisustvovali su članovi kraljevske porodice, uključujući kralja Felipea VI, njegovu suprugu kraljicu Letiziju, princeza od Asturije Leonor, princeza Sofia, kraljeva majka kraljica Sofia, četiri ministra španske vlade, te druge zvanice, među kojima je bio i turski ambasador u Madridu Burak Akcapar.

Nagrada Princeza od Asturije za tehnološki i naučni rad dodijeljena je Uguru Sahinu i Ozlem Tureci, osnivačima kompanije BioNTech koji su razvili vakcinu protiv COVID-19. Oni su prvi Turci koji su dobili nagradu, koja se dodjeljuje od 1981. godine, pa se na ceremoniji zavijorila i zastava Republike Turske.

Sedmero naučnika kojima je nagrada dodijeljena jer su radom na vakcini protiv COVID-19 pronašli rješenje koje čuva ljudsko zdravlje nakon što su primili nagradu, pozdravljeni si dugim aplauzom.

Dobitnicima je uručen kipić, diploma, rozeta i 50.000 eura.

”Za veoma kratko vrijeme svi smo prošli kroz jedan nepoznat period. Brzo se dešavaju promjene koje utiču na cijeli svijet. To su promjene koje oblikuju društva, stvaraju nejednakosti i podižu tenzije”, rekao je kralj Felipe VI dodajući kako se svijet konstantno mijenja i svi dijele iste rizike, zbog čega niko ne može hodati sam.

Prisutnima se obratila i mađarska biohemičarka Katalin Kariko.

”Put naučnih dostignuća nikada nije ravan. Svaki proces ima uspone i padove i treba međunarodnu saradnju, i podršku mnogih naučnika. Ono što je važno jeste postavljati pitanja i nastavljati razmišljati. Hvala medicinskim radnicima koji su u vrijeme pandemije bili u prvim redovima. Dali su nam snagu da radimo više i pronađemo vakcine koje spašavaju živote”, dodaje Kariko.

Za tehnološka i naučna dostignuća dobitnici nagrade su osnivači BioNTecha Ugur sahin i Ozlem Türeci, pomoćnica čelnika BioNTech RNA Pharmaceuticalsa i biohemičarka Katalin Kariko (Mađarska), osnivač Moderne Derrick Rossi (Kanada), imunolog Univerziteta Pennsylvania Drew Weissman (SAD), imunolog Philip Felgner (SAD) i vakcinologinja te suosnivačica Vaccitecha Sarah Gilbert (Velika Britanija).

Nagradu za umjetnost dobila je Marina Abramović iz Srbije.

Za komunikacije i humanističke nauke spisateljica i novinarka Gloria Steinem (SAD), a za društvene nauke ekonomista i filozof Amartya Sen (Indija).

Nagradu u oblasti sporta dobila je prvakinja u plivanju na Paraolimpijskim igrama u Tokiju 2020 Teresa Parales (Španija), a za književnost Emmanuel Carrere (Francuska).

Nagradu za međunarodnu saradnju dobila je nevladina organizacija koja se bavi obrazovanjem žena u Africi - CAMFED, a za kompromis/dogovor španski kuhar Jose Andres koji pomaže u podjeli hrane i World Central Kitchen.