Ugovor koji je 1923. godine potpisan u švicarskoj Lozani između Antante i Republike Turske, značio je za Tursku ulazak u novu fazu geopolitičkih odnosa sa evropskim zemljama. Osim što je ovim ugovorom Turskoj vraćen značajan dio teritorije koji je ranijim nepovoljnim ugovorima bio oduzet, ona je od 24. jula 1923. godine zvanično utemeljila svoje državne granice. 

Također, ovim sporazumom otklonjene se određene anomalije prethodnih nepovoljnih ugovora za Tursku, koji su od početka dvadesetog stoljeća pa sve do Ugovora iz Lozane kočili razvoj Osmanske države. 

Sporazumi iz Ouchya. Londona, Atine i u konačnici Sevresa značajno su oštetili Osmansku državu i Republiku Tursku kao pravnog nasljednika Osmanske države. 

Povodom obilježavanja devedeset i osme godine od potpisivanja Ugovora iz Lozane, predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan istako je da će na stotu godišnjicu potpisivanja ovog sporazuma Turska biti još jača i prosperitetnija. 

"Borba za nezavisnot naše herojske nacije, okrunjena pobjedom uprkos svim oblicima izdaja, problema i poteškoća, također je potvrđena i na međunarodnoj sceni mirovnim ugovorom iz Lozane. Nastavljamo osujećivati ​​izdajničke nasrtaje na jedinstvo i integritet naše države kao i na mir i blagostanje naše nacije. Odlučni smo da u 2023. godinu, kada proslavljamo 100. godišnjicu Republike Turske, uđemo kao još snažnija, nezavisnija i prosperitetnija država, u ekonomskom, vojnom, političkom i diplomatskom smislu", istakao Erdogan.

Kako ističe, neki od ključnih uspjeha Turske vanjske politike već su ispunjeni i oni su dokaz da će Republika Turska nastaviti u smjeru jačanja. 

"Ključni uspjesi koje smo postigli na različitim poljima, od Sirije do Libije, od Istočnog Mediterana do borbe protiv terorizma, najjasniji su pokazatelj naše volje da zaštitimo prava i interese naše države", zaključio je Erdogan.