Marokanske novine na arapskom jeziku Ajbar al Yaum, veoma kritične prema službenoj politici Kraljevske palača, prestale su izlaziti prije desetak dana, kako je objavila izdavačka kuća Media 21. Tvrde da su novine prolazile kroz mučan period u protekle tri godine nakon zatvaranja bivšeg direktora i vlasnika Tufica Buachrína, nedostatka oglašivača i odbijanja Vlade da pruži pomoć koju je dodijelila ostalim medijima zbog pandemije.

Novine koje su izlazile 14 godina imale su dobre odnose sa Strankom pravde i razvoja (PJD), koja je na čelu vladine koalicije. A imala je i sljedbenike među pokretima ljevice. Za neke svoje novinare, Ajbar al Yaum (Daily News) nije bio samo opozicioni medij već i "jedini kritičar" među marokanskim štampanim medijima na arapskom jeziku.

Međutim, očito dobri odnosi s islamističkom PJD nisu mu omogućili za primanje subvencija u posljednjih godinu dana. Od prošlog oktobra novine su ukinukle svoje papirnato izdanje i distribuirale su se samo u PDF verziji, besplatno putem interneta.

Novinar Yunes Meskine (39), čovjek koji je preuzeo uređivanje novina nakon zatvaranja direktora, objavio je na svojoj Facebook stranici poruku kojom odbacuje službenu verziju firme koja izdaje novine o razlozima gašenja. Meskine uvjerava da novine nije ubila kriza ili nedostatak subvencija, iako je sve to "istina i stvarnost".

„Novine su ugašene jasnom odlukom; samo će nam vrijeme pokazati ko je odgovoran i kakve tajne skrivaju“, kazao je Meskine.

Jedan od novinara ,liszta, koji je želio ostati anoniman, tvrdi: „Tufic Buachrín (bivši direktor) sigurno se jako loše provodi u zatvoru. Ima djecu i ne gleda ih kako rastu. Vlasništvo nad novinama preneseno je na njegovu sestru. Grupa novinara zatražila je od poroidice da i dalje budu vlasnici novine te da će se sami novinari pobrinuti za upravljanje. Ne bi se trebali brinuti za naše plaće. Međutim, jedino što su nam ponudili bilo je da nam prodaju novine za protuvrijednost od oko 200.000 eura. A odakle nam taj novac ako u januaru i februaru nismo dobili plaću? "

Novinari su radili od svojih kuća godinu dana, kada je počelo zaključavanje. "Većina urednika", rekao je anonimni novinar, "misli da su vlasnici novina postigli dogovor s državom. Vrijeme će pokazati kakav sporazum.“

Dnevni list Ajbar al Yaum bio je četvrti po tiražu u zemlji, s prodajom od 25.000 primjeraka dnevno, prije nego što su počeli problemi sa oglašavanjem i subvencijama.

Tufic Buachrín (52) osuđen je 2018. na 12 godina zatvora zbog različitih kaznenih djela seksualne prirode, poput silovanja i pokušaja silovanja. Tužiteljstvo je protiv njega na suđenju pokazalo 50 videozapisa snimljenih u njegovoj kancelariji između 2015. i 2018.

Njegov tadašnji advokat Mohamed Ziane izjavio je da je Buachrín osuđen "jednostavno iz političkih razloga". I da su videozapisi montaža tajnih službi. Prošle je godine sam Ziane izjavio da je i on bio žrtva montaže kada su marokanski mediji emitirali video u trajanju od gotovo sat vremena na kojem je prikazan go sa ženom.

Godine 2019. još jedna novinarka ugašenih novina, Hajar Raisuni (31), osuđena je na godinu dana zatvora zbog navodno ilegalnog pobačaja koji je negirala. Raisunijevu je kralj Mohamed VI pomilovao nakon što je dva mjeseca provela u zatvoru. No sljedeće je godine uhapšen njen amidža, poznati kolumnista Akhbar al Yauma, Sulejman Raisuni (48). Od tada je analitičar u pritvoru, optužen za napad navodno izvršen dvije godine ranije protiv Adama Mohameda, aktiviste iz LGBTI zajednice.