Bivša istražiteljica Haškog tribunala prije nekoliko sedmica u Skupštini Kantona Sarajevo izabrana je za počasnu građanku. Odluka o proglašenju počasnom građankom donesena je, kako su ranije naveli iz Press službe Vlade KS, zbog izuzetnog doprinosa istraživanju i dokumentiranju ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini. Istina je, ipak, nešto drugačija.

Nevenka Tromp je, što je bitno istaći, a o čemu se izbjegava govoriti, koautorica sramnog izvještaja nizozemske organizacije NIOD u kojem se negira genocid počinjen u Srebrenici. O sadržaju i karakteru tog izvještaja najbolje govore javne pohvale ratnog zločinca Vojislava Šešelja. Brojna udruženja porodica poginulih u ratu, udruženja boraca i drugi građani, usprotivila su se također odluci Vlade i Skupštine KS da Nevenka Tromp dobije ovo priznanje zbog njenog učešća u izradi izvještaja o dešavanjima u Srebrenici u vrijeme agresije na BiH, a najnovije saopćenje stiglo je iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

"Nevenka Vrkić Tromp, jedan od autora sramnog izvještaja NIOD izvještaja koji je 2002. godine amnestirao Srbiju od genocida u Srebrenici i to u vrijeme kada je započeo postupak protiv Slobodana Miloševića i u vrijeme kad je BiH vodila odsutnu bitku pred Sudom pravde u tužbi protiv SRJ-Srbije, po ko zna koji put pokušava obmanuti i dezinformirati javnost", navodi se iz ovog udruženja.

Kako dodaju, ona je bosanske medije i javnost po ko zna koji obmanjivala pričajući ponovno i o slučaju Slobodana Miloševića pred Sudom u Haagu.

"Pozivamo bh. javnost da pročita dio intervjua iz 2007 godine Grahama Blewitta, zamjenika glavne tužiteljice Carle del Ponte, koji kaže: 'Ona (Carla del Ponte, glavni tužilac ICTY-ja) nije imala dovoljno dokaza za optužbu o genocidu protiv Slobodana Miloševića. No bila je odlučna da to učini suprotno ne samo mom stavu, nego i stavu Nicea (tužilac ICTY-ja u predmetu Milošević ). Imajući u vidu da su Nice i Vrkić Tromp bili i ostali najbliži saradnici, a da Vrkić Tromp 'o svemu sve zna', pozivamo je da javnosti objasni zašto i kako su Nice i Blewitt rušili optužnicu za genocid u BiH. Koji je tada bio njezin stav ili su njezini stavovi i radovi bili beznačajni, kako ovih dana pokušava prikriti svoju ulogu u izvještaju NIOD-a i od kojeg se nikada nije ogradila čak nakon što joj je poklonjeno priznanje Sarajevskog kantona. Priznanje Vrkić Tromp je potvrda i priznanje NIOD-u da je 'uradio dobar posao'. Vojislav Šešelj je predložio da se u Srbiji autorima NIOD izvještaja dodijeli posebno priznanje", navodi se u pismu.

Na samom kraju, iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida poručuju da Nevenka Tromp kaže istinu ili da zauvijek zašuti i oslobodi nas i javnost svojih obmana i laži.