Udruženje MFS-EMMAUS pruža promoć ugroženima pravovremeno i na način poštivanja dotojanstva svakog od pojedinca. U proteklih mjesec dana MFS-EMMAUS je nezapostavljujući svoje redovne projekte, usmjerio svoje aktivnosti ka poboljšanju usluga, te kvalitete humanitarnog rada u ovom mjesecu ramazanu.

S obzirom na to da je djelovanje i ranije bilo usmjereno prema starim, iznemoglim, bolesnim, socijalno ugroženim i porodicama jetima, još jednom su uz pomoć turske kompanije Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret pokazali svoju istrajnost u humanitarnom radu i iskrene namjere za pružanjem pomoći.
 
- U proteklom mjesecu ramazanu, aktivnosti Udruženja MFS-EMMAUS uglavnom su bile usmjerene na podjelu prehrambenih paketa i ramazanskih iftara. I ovaj put, posjetili smo i obradovali mnoge porodice. Turska kompanija Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret je i ovog ramazana obezbjedila zaista bogate prehrambene pakete (ukupno 900), a i veliki broj paketiće za najmlađe (ukupno 900). Poštivajući mjere prevencije širenja virusa COVID-19, podjele su uglavnom vršene na kućni prag ali i grupne podjele organizovane u skladu sa poštivanjem svih preventivnih mjera. Imajući u vidu da se broj porodica u potrebi svakodnevno sve veći, podjela se realizovala na više mjesta i to; Zenica, Jelah, Maglaj, Žepče, Zavidovići, Srebrenica, Matuzići, Sarajevo i Kakanj. Uglavnom su bile podjele prema jetimskim porodicama, osobama treće životne dobi, bolesnim, povratničkim porodicama, iznemoglim osobama a i porodicama koji žive u teškim životnim uslovima. Podjelom prehrambenih paketa uveliko se pomoglo svim ranjivim kategorijama stanovništva u BiH - navode iz Udruženja MFS-EMMAUS.
 
 
Jetim, dijete koje je ostalo bez jednog ili oba roditelja, je najosjetljivija kategorija društva. Imajući u vidu da je trenutna situacija porodica uglavnom usmjerena ka najneophodnijim životnim potrebama, često se izostavljaju i neke skromne želje onih najmlađih. Ovakva situacija je čak izraženija u jetimskim porodicama, jer sav teret finansijske stabilnosti porodice pada na jednog roditelja.
 
- Udruženje MFS-EMMAUS posredstvom donatora, već dugi niz godina pruža pomoć za više od 2200 djece/jetima kroz stipendije, izgradnju kuća, donaciju odjeće, podjelom prehrambenih i higijenskih paketa i mnoštvo drugih aktivnosti. Paketići su distribirani do jetimskih poprodica ali i do djece u dnevnim centrima. Podjela svih 900 paketića je organizovana u više mjesta i to Srebrenica, Zvornik, Doboj Istok, Žepče, Zavidovići, Kakanj, Matuzići, Sarajevo, Jelah. Ramazanskim paketićima smo uistinu obradovali naše najmlađe i djecu/jetime.

MFS-EMMAUS pokreće, organizira provodi i sudjeluje u mnogim humanitarnim aktivnostima u kojima distribuira materijalnu pomoć do mnogih socijalno najugroženijeg stanovništva pružajući im utjehu i poruku da nisu zaboravljeni. Ovo je još jedan nastavak dobre saradnje i podrške od strane turske kompanije Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret na osnovu koje je pružena pomoć mnogim porodicam i onim najmlađim širom Bosne i Hercegovine - navode iz Udruženja MFS-EMMAUS.