Udruženje ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koje okuplja imame, muallime, uposlenike Islamske zajednice te muderrise i profesore islamskih fakulteta, danas obilježava 109. godišnjicu osnivanja, javlja Anadolu Agency (AA).

U okviru obilježavanja 109. godišnjice Udruženja ilmijje u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu organizirana je Svečana akademija na kojoj je prikazana i reportaža "Imamsko breme", a pred Spomen-obilježjem imamima šehidima ispred Gazi Husrev-begove medrese je proučena hatma-dova pred duše imama stradalih u agresiji na Bosnu i Hercegovinu.

Prisutnima se obratio reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović i istakao da je ovo prilika da se ukaže na vrijedni rad i trud imama i učenjaka koji su duže od stoljeća u društvu pronosili vrijednosti u koje su vjerovali.

"U toj svojoj borbi mnogi su od njih položili svoje živote i mi smo danas imali priliku da proučimo hatmu našim imami i da im na taj način odamo dužno poštovanje. Moram kazati da sve što je nastalo oko Islamske zajednice ostaje u našem narodu i ima svoje trajanje. Ove godine smo obilježavali 50 godina rada Preporoda, 70 godina takvima, 109 godina Ilmijje, 500 godina Gazi Hursev-bega u Sarajevu. Sve je to znak da ono što je nastajalo oko IZ-a ima svoju vrijednost, trajanje i da će trajati", kazao je Kavazović.

Ističući kako je bošnjački narod uvijek vjerovao svojim imamima i davao im podršku, Kavazović je rekao da su imami živjeli baš kako je živio i njihov narod, ništa bolje, niti išta gore.

"Naravno, puno dugujemo onima koji su dali svoje živote za našu slobodu, Islamsku zajednicu, za naš narod i nastojimo i danas biti pri ruci našim imamima da im pomognemo, pogotovo u manjem bh. entitetu jer je to naša obaveza i IZ se trudi da im olakšao život tamo. Moram kazati da su oni u ovom trenutku sigurno jedina adresa našem narodu, muslimanima kojoj se mogu obratiti u Republici Srpskoj", istakao je Kavazović.

On je također naveo da će Islamska zajednica i dalje nastaviti misiju pozivanja na dobro, mir i toleranciju te je dodao da je to misija od koje se neće odustati.

Predsjednik Udruženja ilmijje Nesib Hadžić je istakao kako udruženje kontinuirano djeluje u skladu sa misijom naznačenom pri njegovom osnivanju 1912. godine, a koja je zasnovana na univerzalnim načelima i vrijednostima očuvanja muslimanskog identiteta, ali i očuvanja univerzalnih etičkih načela u BiH.

"To nam pokazuje o jednoj stalnoj potrebi da unutar ovog stalno promjenljivog društvenog konteksta imami budu uvezani kako bi lakše na bazi svojih iskustava i promjena bili spremni za izazove koji pred njih dolaze. Mi smo svjedoci da u skorije vrijeme imamo stalne izazove u BiH, tako da potreba za Udruženjem ilmijje i uvijek će biti prisutna. Naravno, u skladu sa stanjem u kojem se imami i muslimanska zajednica u BiH nalaze, će se kreirati i zadaci", kazao je Hadžić.

Ističući kako muslimani u BiH mogu lijepo živjeti sa svima koji ovu zemlju smatraju svojom domovinom, Hadžić je kazao da nikome neće biti tijesno ako svi budu dobri i iskreni.

Posebno je naglasio brigu za jačanje imamske uloge u zajednici i društvu, statusna pitanja imama te izdavaštvo.

Iz Udruženja illmije su saopćili da i ove godine nagrađuju 12 imama koji su penzionisani u protekloj godini. Plaketa "Prijatelj uleme" bit će dodijeljena hafizu Emiru Čiči, koji se kao direktor organizacije Islamic Relief u Bosni i Hercegovini dokazao kao pravi prijatelj Udruženja ilmijje IZ u BiH.