Iz perspektive konceptualnog umjetnika Almira Derviševića realizirana je izložba ‘Uči o Allahu’, koja govori o važnosti povratka društva i pojedinca univerzalnim vrijednostima. Cilj je da, u svjetlu prvog ajeta (čitaj, uči uime Gospodara) iz Kur'ana, inspiriše sve nas da čitamo, učimo i da naučeno primjenjujemo.

Tema je Allahova lijepa imena odnosno osobine/atributi kojima Stvoritelj opisuje Sebe u Kur'anu, a izložba sadrži levhe (umjetnički izražaj u islamskoj umjetnosti) uz koje su propratni ajeti iz Kur'ana.

- Izložbom spajam estetski element sa edukativnim, uvjerenja da će nas obogatiti i oplemeniti sadržaj. Uz svako od 99 Allahovih imena je i propratni ajet iz Kur'ana u kojima Allah Sebe opisuje. Tako će nam biti konkretniji i bliži taj opis, a uvjeren sam da je to put oporavka našeg bića - kazao je.

Gospodar, kako je kazao Dervišević, Sebe opisuje kroz svoja lijepa imena, a to je naš pouzdan put da saznamo nešto više o Gospodaru.

- Svevišnji sebe opisuje u Kur'anu, on je jedini koji Sebe na taj način može opisati. Znači, pouzdana nam je informacija i put do istine, ono što je potrebno je čitanje i učenje što će nam donijeti dobro, i na ovom i na onom svijetu. Poslanik Muhammed a.s. je rekao da Allah dž.š. ima 99 imena, a ko ih nauči i shvati obećan mu je Dženet - naglasio je.

Autor ističe da izložbu nije radio iz perspektive kaligrafa niti u namjeri da tumači ajete iz Kur'ana, nego isključivo iz perspektive konceptualne umjetnosti.

Upitan za razloge takvom pristupu umjetnik Dervišević kaže da, globalno posmatrajući, čovjek mnogo pažnje i vremena posvećuje estetskom odnosno materijalnom elementu. To, kako je kazao, nije sporno jer nas vjera uči da smo lijepi i čisti, ali to nije osnova nego je možda i sporedna stvar.

- Najvažnije je ono kakvi smo iznutra, tome moramo mnogo više pažnje posvetiti, ali upravo čitanjem i učenjem - kazao je.

Ipak, precizira da ‘učenje nije potpuno ako to naučeno nismo i primijenili’ i naglašava da ‘tek kad primijenimo, nešto što smo naučili, ima svoj smisao’.

- Tako i u ovom kontekstu, ajeti koje čitamo i učimo, posebno ako govorimo o Allahovim lijepim imenima/osobinama, istovremeno nas i obavezuje da ih primjenjujemo - kazao je.

Kao primjer navodi El-'Adl (Pravedni) te kaže da nam je, u kontekstu naših života, dužnost da budemo pravedni. I sve ostale osobine i vrijednosti mogu nam, kaže, donijeti samo dobro.

- Udaljili smo se od tih univerzalnih vrijednosti kao što su pravda, suosjećanje, solidarnost, blagost...., a povratak tim vrijednostima je put opravka - smatra.

Za Derviševića je povratak življenju tih univerzalnih vrijednosti postavljen kao izazovan zadatak, upravo zbog činjenice da je, kako je kazao, općenito narušen pojam autoriteta (npr. odnos roditelj - dijete; nastavnik - učenik) odnosno vodstva koje nas istinski može povesti u taj oporavak/povratak.

- Iz tog traganja došao sam do zaključka da je ovo taj put, u učenju i upoznavanju Božijih osobina, što istovremeno doživljavam kao sistem vrijednosti. To će biti naš put ponovnog uspostavljanja kontakta, učenja o tim vrijednostima i življenja tih vrijednosti. Svako od nas zna u kojoj mjeri je posvećen tome i koliko vremena izdvoji za to. Nadam se da će ova izložba inspirisati sve nas da se više posvetimo toj temi jer nam to može donijeti samo dobro - naglasio je.

Takav način razmišljanja uklapa se i u dosadašnji rad Derviševića koji za sebe kaže da na razne načine, okrenut i ka istoku i ka zapadu, traga za rješenjima koja će pojedinca i zajednicu inspirisati povratku življenja univerzalnih vrijednosti.

- Na tragu tog mog traganja nastao je projekt posvećen Božijim lijepim imenima (osobinama), pod nazivom ‘Uči o Allahu’. Upravo kroz predanost toj temi vidim šansu otkrivanju i povratku vrijednostima koje su nam kao čovječanstvu potrebne. Stoga cilj izložbe je da inspirišemo jedni druge, pomažemo jedni druge, podsjećajući na te vrijednosti što je posebno važno da bi mladi imali primjer u nama - kazao je.

Fokus izložbe je na kreativnim radionicama, posvećenim mladim ljudima. Glavni cilj je učenje o Allahovim lijepim imenima, a istovremeno i učenje o vrijednostima. Dosadašnja iskustva sa izložbe su pozitivna, a autor ističe i zainteresovanost posjetitelja neovisno o vjerskome opredjeljenju.

Izložba ‘Uči o Allahu’ konceptualnog umjetnika Almira Derviševića postavljena je do 12. juna u ambijentu Hanikaha Gazi Husrev begove medrese u Sarajevu. Želja autora je da tu priču, o materijalizmu i estetskom elementu u kontekstu duhovnosti, vide i u drugim bh. gradovima.