Učenici iz šest balkanskih zemalja po završetku osnovne škole od ove godine mogu besplatno i uz osiguran smještaj, stipendiju, zdravstveno osiguranje i druge pogodnosti pohađati srednje škole u Republici Türkiye, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo obrazovanja i Ministarstvo kulture i turizma Türkiye te Direkcija za dijasporu i srodne zajednice Republike Türkiye (YTB) potpisali su protokol kojim je učenicima s Balkana omogućeno da pohađaju neku od sedam srednjih škola u Türkiye.

"Ovaj program je kreiran za učenike iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije. Učenici iz ovih zemalja će moći u šest turskih gradova upisati sedam srednjih škola. To su Međunarodne srednje škole Anadolu u Ankari, Balikesiru, Bursi, Konyi, Orduu i dvije škole u Istanbulu", rekao je za AA savjetnik za obrazovanje pri Ambasadi Republike Türkiye u Sarajevu Faruk Berat Akcesme.

Renomirane škole i tražena zanimanja

Akcesme je pojasnio da se radi o renomiranim srednjim školama iz oblasti prehrambenih tehnologija (Ankara), rudarskih tehnologija (Balikesir), tehnologije mašinskog dizajna (Bursa i Istanbul – Bahcelievler), tehnologije obnovljive energije (Istanbul – Besiktas), tehnologije industrijske automatizacije (Konya) i elektrotehnike i elektronike (Ordu).

Ove srednje škole u Türkiye mogu upisati svi učenici koji su završili osnovne škole u ovih šest balkanskih zemalja. Tu priliku imaju učenici koji su rođeni poslije 1. januara 2006. godine i koji nisu državljani Türkiye i čiji roditelji nemaju dvojno državljanstvo koje uključuje tursko.

"Važan je i dosadašnji uspjeh učenika i preferiramo da to budu učenici koji su osnovnu školu završili s najmanje 70 poena u sistemu ocjenjivanja na sto bodova. Također, ovo se odnosi na učenike koji su osnovnu školu završili prije ne više od dvije godine", kazao je Akcesme.

Rok za prijavu učenika je do 20. jula. Nakon preliminarne evaluacije, prijavljeni će pristupiti prijemnom ispitu u pisanoj i usmenoj formi. Pisani test održat će se 27. jula i sadržavat će ukupno 50 pitanja iz oblasti općeg znanja, opće kulture, logičkog rasuđivanja, matematike i prirodnih nauka. Usmeni razgovor s učenicima održat će se 28. i 29. jula.

Rezultati ispita će biti objavljeni 1. augusta, a nova školska godina u Türkiye počinje 12. septembra, za kada je planiran i odlazak balkanskih učenika koji budu primljeni u škole.

Besplatan smještaj i niz dodatnih pogodnosti

"U okviru ovog obrazovnog programa učenicima je osiguran besplatan smještaj, koji je u okviru ovih renomiranih škola. Osigurana je i stipendija u iznosu od 750 lira koje će učenici primati tokom svih 12 mjeseci u godini. Učenici će imati i zdravstveno osiguranje, što također osigurava YTB, baš kao i avionsku kartu za odlazak u Türkiye i povratak nakon završetka škole. Učenici će tokom školovanja moći besplatno pohađati i kurseve koji im budu potrebni", rekao je Akcesme.

On je kazao da je YTB ranije kreirao online platformu za strane studente koji se školuju u Türkiye i da će ta platforma biti korištena i za potrebe prijave balkanskih učenika koji žele iskoristiti ovaj program i srednju školu upisati u Turkiye.

"Nastava u školama će biti na turskom jeziku, pa je za učenike koji ne znaju turski predviđeno da godinu dana uče jezik, a potom i započnu četverogodišnju srednju školu koju upišu", kazao je Akcesme.

Zainteresirani učenici se trebaju registrirati na internet stranici Türkiye Burslari, a potom će dobiti potrebne dodatne informacije.

Detaljne informacije dostupne su ovdje.

Zainteresirani sva dodatna pitanja mogu poslati na mail [email protected] ili se obratiti Uredu savjetnika za obrazovanje u Ambasadi Republike Türkiye u Sarajevu.