Na današnji dan prije dvadeset šest godina u Tel Avivu ubijen je Yitzhak Rabin, kontraverzni izraelski političar koji je poznat po tome što je doživio svojevrsnu političku i ideološku transformaciju od desničarskog ekstremiste koji se svim sredstvima, pa i na frontu, borio protiv Palestine i Palestinaca, do čovjeka otvorenog za dijalog koji se zalagao za trajni mir sa Palestincima. 

Zanimljivo jeste da Rabin dužnost premijera Izraela obavlja na početku sedamdesetih godina, kada je njegova retorika bila protiv dogovora sa Palestincima, da bi se to promijenilo od 1992. godine kada ponovo dolazi do premijerske pozicije. 

Rabin je naime u ranim devedesetim nastojao približiti svoje političke stavovime sa stavovima Palestinaca, a njegova spremnost na dogovor i mir bila je vidljiva i tokom 1993. godine kada u Washingtonu zajedno sa Yasserom Arafatom i Billom Clintonom dolazi na korak do velikog mirovnog sporazuma, koji u praksi nikada nije do kraja realiziran. 

Bio je učesnik i potpisnik dogovora iz Osla, iz novembra iste godine, a ideje o miru sa Palestinom posebno je glasno isticao tokom 1993. i 1994. godine. 

Iako su i Izraelci nastojali dogovoriti dugo očekivani mir, veliki broj je bio onih koji nisu podržavali Rabinovu politiku. Riječ je naravno o radikalnim izraelskim ekstremistima čija je mržnja prema muslimanima i Palestincima općenito, bila veća od želje za uspostavom mira. 

Rabin je bio svjestan da ima mnogo neprijatelja zbog zalaganja za konačni mir, ali se nije bojao javno eksponirati i prezentirati svoje političke stavove. 

Jedan politički skup koji se dogodio na današnji dan 1995. godine za Rabina je bio koban. Naime, na glavnom trgu u Tel Avivu koji danas nosi ime po njemu okupio se veliki broj građana kojima je tadašnji izraelski ministar Rabin prezentirao konačno mirovno rješenje sa Palestincima. 

Izraelski radikal Jigal Amir, spadao je u grupu ekstremista koji su bili protiv mira sa Palestincima, a što su i javno propagirali, stavljajući tako Rabinu metu na čelo. 

Upravo je Jigal sa nekoliko hitaca usmrtio ministra Rabina, s čjim odlaskom je otišla i ideja o mirovnom rješenju između Izraela i Palestine na obostrano zadovoljstvo. 

Iako su Izrael i Palestina prije dvadeset šest godina bili na korak do mira, danas je rješenje palestinskog pitanja i dalje veoma daleko.