Magazin Der Spiegel objavio je da dio radio saobraćaja koji prati obavještajna agencija BND izgleda odgovara lokacijama tijela nađenih nedaleko od Kijeva.

BND do sada nije dao javne komentare o ovom pitanju.

Ukrajina kaže da su Rusi u Buči ubili više od 300 civila. Moskva poriče bilo kakvu umiješanost.

Nedavne slike ulica u Buči prepunih tijela šokirale su međunarodnu zajednicu. Činilo se da su neke od žrtava upucane u potiljak nakon što su im ruke bile vezane.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky optužio je Rusiju za genocid, što je Moskva odlučno odbacila.

Buču su zauzele ruske trupe ubrzo nakon što je predsjednik Vladimir Putin naredio invaziju na Ukrajinu 24. februara.

Nakon više od mjesec dana, Rusi su se konačno povukli iz Buče, a ukrajinske snage su ubrzo ušle u grad.

Obavještajni podaci BND-a podijeljenu su s njemačkim parlamentarcima tokom brifinga u srijedu, objavio je Der Spiegel u četvrtak.

U jednoj presretnutoj radijskoj poruci, navodi se u časopisu, čini se da ruski vojnici pričaju o ispitivanju ljudi, a zatim pucanju u njih.

U drugom, vojnik je pričao da je pucao na nekoga na biciklu, što se činilo da odgovara ozloglašenoj fotografiji koja prikazuje mrtvog biciklistu u Buči.

Prema Spiegelu, čini se da presretnuti razgovori ukazuju na to da su plaćenici iz ruske privatne Wagnerove grupe igrali ključnu ulogu u ubistvima u Buči.

Neimenovani izvor rekao je novinskoj agenciji Reuters: “Istina je da [njemačka] savezna vlada ima indicije o ruskom zločinu u Buči. Međutim, ovi nalazi o Buči odnose se na satelitske snimke. Radio prenosi ne mogu se jasno pripisati Buči."

Rusija kaže da su se njene snage povukle iz Buče 30. marta. Ukrajinci kažu da se to dogodilo u ranim satima 31. marta.

Dana 1. aprila, objavljen je snimak iz automobila koji je vozio gradom na kojem se vide tijela s obje strane puta.

Rusija je tvrdila, bez pružanja dokaza, da snimci pokazuju "lažna tijela" i da su "inscenirani" nakon što su njene trupe napustile grad.

Međutim, satelitski snimak od 19. marta, koji je prvi objavio The New York Times, a potvrdio BBC, direktno je u suprotnosti s ruskom tvrdnjom.

Fotografija kompanije Maxar Technology prikazuje predmete koji izgledaju kao tijela na tačnim lokacijama na kojima su ih potom pronašle ukrajinske snage kada su povratile kontrolu nad gradom sjeverno od Kijeva.

(Izvor: BBC)