Entitetski MUP nije dozvolio masovnije okupljanje, a manji broj osoba u civilnoj odjeći položio je cvijeće na spomenik na višegradskom trgu. Iz MIZ Višegrad pozvali da se "sve ono što ne donosi dobro, mir i stabilnost ostavi u prošlosti"

Prošle godine zbog koronavirusa, a ove godine zbog sigurnosne situacije, pojačanih snaga EUFOR-a u Bosni i Hercegovini i zabrane od strane MUP-a RS, dan kada je nakon Drugog svjetskog rata uhapšen četnički komandant Draža Mihailović prolazi bez postrojavanja pripadnika Ravnogorskog pokreta u Višegradu.

Na mjestu na kojem su se ranije mogli vidjeti članovi tog pokreta sa ratnim uniformama i obilježjima, danas se pojavila tek nekolicina osoba u civilnoj odjeći, kako bi na spomenik na trgu u Višegradu položili cvijeće.

Jake policijske snage pratile su ovaj događaj.

Kao što je i najavljeno, Ravnogorski pokret je u crkvi na lokalitetu Dobrunska rijeka, poznatom kao Draževina, organizovao parastos za Mihailovića i njegovu pratnju, koja je tokom akcije hapšenja 13. marta 1946. godine, likvidirana.

Okupljanje članova pokreta ove godine nije dozvolio MUP entiteta RS, a govoreći o razlozima za loklanu TV stanicu, entitetski ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač naveo je situaciju u regionu i cijeloj Evropi, stanje u BiH gdje je EUFOR pojačao svoje prisustvo. Lukač je rekao da "održavanje radikalnog skupa u ovim trenucima nije potrebno i samo bi podiglo tenzije".

Godinama antifašisti iz BiH i regiona, predstavnici udruženja žrtava rata i predstavnici Bošnjaka u lokalnoj vlasti upozoravaju da ovakvi skupovi raspiruju mržnju, te traže da oni budu zabranjeni.

Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Višegrad Bilal Memišević se nada da će kriza u globalnim okvirima predstavljati šansu za BiH, da se sve ono što ne donosi dobro, mir i stabilnost, ostavi u prošlosti.

"Molim one koji mogu uticati da sve ove krize koje imamo, kroz koje prolazimo, da ih iskoristimo u naše dobro i da ne dozvolimo da bilo kakav povod ili bilo kakvo obilježavanje bude razlogom nekih naših novih nesuglasica i, ne daj Bože, sukoba", poručuje Memišević.

Tokom posljednjeg postrojavanja 2019. godine na skupu Ravnogorskog pokreta u Višegradu čula se i pjesma “Biće opet pakao i krvava Drina”, koja je izazvala strah među povratnicima. Članove pokreta Dušana Sladojevića, Slavka Aleksića i Rista Lečića, koje je Tužilaštvo BiH optužilo za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, Sud BiH je oslobodio u decembru 2020. zato što navodi iz optužnice nisu dokazani.