Manifestacija, nastala u jedinstvu boračkih udruženja koji u saradnji s Općinom Travnik, Medžlisom Islamske zajednice Travnik, mjesnim zajednicama i javnim ustanovama, ima za cilj podsjećanje na stradanja Bošnjaka sapodručja travničkog kraja tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u periodu od 1992. do 1995. godine.

Kako ističu organizatori, mještani Velike Bukovice doživjeli su najgroznije ratne strahote, stoga je upravo Velika Bukovica veliko dovište na kojem se obilježava godišnjica stradanja Bošnjaka, a ove godine poručuju: "pamti i stalno se prisjećaj, da ne zaboraviš".

U okviru obilježavanja ovogodišnje manifestacije predviđen je prigodan vjerski program, te polaganje cvijeća na spomen-obilježju u Velikoj Bukovici. Također, ovom prilikom će biti održan i historijski čas, a prisutnima će se obratiti i predstavnici  iz javnog, političkog i vjerskog života.

Predsjednik Organizacionog odbora manifestacije i načelnik Općine Travnik Kenan Dautović uputio je poziv sugrađanima da zajedno odaju počast i priznanje svima onima koji su dali svoje živote za slobodu, nezavisnost i suverenitet države BiH, kao i porodicama šehida, ratnim vojnim invalidima, demobilisanim borcima Armije RBiH i civilnim žrtvama rata.

Travničke brigade Armije RBiH dale su nemjerljiv doprinos u odbrani i oslobađanju BiH, prilkom čega je poginulo 529  pripadnika Armije RBiH sa područja općine Travnik i 49 civila, dok se 602 pripadnika nalaze na evidenciji ratnih vojnih invalida.

(FENA)