Društvo | 02.02.2023.

Odlična prilika za studente

U Tuzli predstavljen program stipendiranja Türkiye Burslari

Program Türkiye Burslari provodi Direkcija za dijasporu i srodne zajednice Republike Türkiye (YTB). Program je pokrenut 1992. godine. Program Türkiye Burslari je najsveobuhvatniji program stipendiranja. Pored mjesečne stipendije, postoji i mogućnost smještaja, zdravstvenog osiguranja, putnih troškova… U okviru Türkiye Burslari programa predstavljaju se najbolji univerziteti u Türkiye

R. I.

U prostorijama Behram-begove mederese, gimnazije "Meša Selimović" i Univerziteta u Tuzli danas su Faruk Berat Akcesme, savjetnik za obrazovanje u Ambasadi Republike Türkiye u Sarajevu, Ahmet Atabas, savjetnik za kulturu i promociju u ambasadi Republike Türkiye i Mehmet Akif Yaman direktor Instituta "Yunus Emre" predstavili program stipendiranja Türkiye Burslari, javlja Anadolija.

"Došli smo da predstavimo plan stipendiranja u Republici Türkiye. U ovoj sedmici boravili smo u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, a danas smo u Tuzli. Predstavili smo program Republike Türkiye na Balkanu, a posebno u Bosni i Hercegovini. Nadamo se de ćemo na taj način napraviti još jače veze između studenata iz BiH i Republike Türkiye. Program više vremena prezentujemo i želimo povećati broj stranih studenata u Türkiye. Nakon što dobiju obrazovanje, odnosno steknu diplome u Republici Türkiye, naravno da se vrate u svoje zemlje i da nastave s radom u svojim državama. Pozivamo sve studente koji imaju volju, koji žele, koji planiraju da se u ovakvom program okušaju. Do danas se oko 1.500 studenata iz BiH okoristilo ovom stipendijom. Kada smo vidjeli koliko je tih studenata završilo školovanje u Republici Türkiye i koliko ih se vratilo u BiH mi smo se dodatno angažirali da promovišemo program stipendiranja. Prijave su otvorene do 20. februara", rekao je Faruk Berat Akcesme, savjetnik za obrazovanje u Ambasadi Republike Türkiye u Sarajevu.

Program Türkiye Burslari provodi Direkcija za dijasporu i srodne zajednice Republike Türkiye (YTB). Program je pokrenut 1992. godine. Program Türkiye Burslari je najsveobuhvatniji program stipendiranja. Pored mjesečne stipendije, postoji i mogućnost smještaja, zdravstvenog osiguranja, putnih troškova…

U okviru Türkiye Burslari programa predstavljaju se najbolji univerziteti u Türkiye.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Fahir Gutić: Bošnjak iz Slovenije na izborima za Evropski parlament

Nakon pola milenija Turhan Emin-beg dobio nove nišane

Za podcast Stava govore majke djece koju je pretukao osuđivani kriminalac Alen Pleh

Europol o akciji "Black tie 2" u BiH: Srušen najuži krug globalnog kralja droge