U Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona sinoć je održana prigodna akademija u povodu prve godišnjice smrti federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salku Bukvarevića.

Akademiji, u organizaciji Kluba Patriotske lige Grada Tuzla, prisustvovali su zvaničnici Vlade Federacije BiH i Vlade Tuzlanskog kantona te predstavnici društvenog i kulturnog života Tuzlanskog kantona. 

"Ponosni smo na Salkinu borbu za prava boračke populacije, čestitost, hrabrost i patriotizam. Svoj život posvetio je borbi za bolju Bosnu i Hercegovinu", izjavio je predsjednik Kluba Patriotske lige Tuzla Emir Razić.

Tokom akademije govorio je i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Salko Zildžić.

"Salko je otišao sa dunjaluka, ali je ostalo svjedočanstvo o njegovom postojanju ispisano na zlatnoj stranici države bosanske, gdje su zapisana imena najčasnije generacije njenih sinova i kćeri koji su hodili ovom zemljom", izjavio je Zildžić.

Akademija je održana u prostoru BKC-a TK koji je za vrijeme svog mandata na mjestu direktora ove ustanove izgradio upravo Bukvarević. Tome vremenu svjedočio je kulturni radnik Hari Ejubović, njegov dugogodišnji saradnik i prijatelj.

"Tada su govorili da ćemo sami otići. Međutim, Salko nije odustao i 1997. godine nakon teške borbe, Skupština je proglasila ovu ustanovu BKC-om TK. Bio je direktor kada je najteže. Čovjek rješenja, a ne problema", izjavio je Ejubović.

O saradnji s Bukvarevićem u Vladi Federacije BiH, govorio je njegov zamjenik Mirza Terzo, koji je naglasio da se radilo prvenstveno o običnom čovjeku, insanu, koji je bio posvećen porodici.

"Ponosan sam na činjenicu da sam bio njegov pomoćnik. Njegovo poštenje i vrijednost nikad neću zaboraviti", kazao je Terzo.

Federalni ministar za boračka pitanja i prvi direktor JU BKC TK Tuzla Salko Bukvarević preminuo je 29. jula 2020. godine na Klinici za plućne bolesti Podhrastovi.

Rođen je 1967. godine u Gornjem Hrasnu, općina Kalesija. Osnovnu školu i Srednju građevinsko-geodetsku tehničku školu završio je u Tuzli. Na Rudarsko-geološkom-građevinskom fakultetu u Tuzli diplomirao 1996. godine, magistrirao 2004. godine, a doktorirao 2011. godine. Na ovom fakultetu izabran je u zvanje docenta.

Od 1995. do 1998. godine bio sekretar Kantonalnog odbora SDA Tuzlanskog kantona, od 1998. do 2007. direktor JU BKC TK-a, od 2007. do 2010. izabrani zvaničnik – profesionalni zastupnik u Skuštini TK-a, a od 2012. godine stručni saradnik za investicije u Sektoru za rudarstvo JP EPBiH.

Kao član komisije učestvovao u pisanju Ustava Tuzlanskog kantona. Učestvovao u formiranju Građevinskog odsjeka na Rudarskom fakultetu u Tuzli. Radio na projektima "Perspektive naučnog istraživanja u oblasti eksploatacije ukrasnog kamena u BiH" i "Praćenje pomjeranja i deformacija terena u gradu Tuzli", te drugim.

Bio je dobitnik više ratnih i mirnodopskih priznanja i pohvala.