Domaćin prijema, turski ambasador u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin na samom početku je poželio dobrodošlicu gostima, a prijemu su prisustvovali predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-efendija Kavazović, načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Senad Mašović, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, predstavnici različitih nivoa vlasti, institucija i organizacija, ambasadori, muftije, zvanice i drugi gosti.

Svečanost je počela intoniranjem državnih himni Bosne i Hercegovine i Turske, nakon čega je ambasador Girgin pozdravio sve prisutne i zahvalio što danas s Turskom dijele radost povodom Dana Republike.

Ambasador Girgin potom je pročitao govor turskog predsjednika Recepa Tayyip Erdogana u kojem je cijelom turskom narodu upućena čestitka povodom današnjeg dana, godišnjice osnivanja moderne turske države te iskazan rahmet i poštovanje svim šehidima koji su položili svoje živote.

“Naše napore da uspostavimo mir, stabilnost i pravdu u razdoblju sve većih globalnih napetosti, pozdravljaju sve strane. Od okončanja humanitarne drame u Siriji, do rješavanja rusko-ukrajinske krize, Turska kroz svoju vanjsku politiku nastoji oformiti prsten blagostanja te pomoći svim potlačenim bez pravljenja razlike i gdje god se oni nalazili”, piše u poruci predsjednika Erdogana koju je prenio ambasador Girgin.

Dodano je da Turska, dok istovremeno jača svoj imidž na međunarodnom planu, u svojoj zemlji nastavlja s koracima investiranja i razvoja. Unatoč brojnim nepravdama i blokadama s kojima je suočena, s osjetljivošću igrača šaha odlučno postavlja temelje za vizije Republike za 2053. i 2071. godinu.

Nacionalni praznik, Dan Republike Turske, obilježava se 29. oktobra u znak sjećanja na proglašenje Republike 1923. godine. Republiku je proglasio Mustafa Kemal Ataturk, kojeg je Velika narodna skupština te zemlje potom izabrala za prvog predsjednika savremene Turske.

(Izvor: Anadolu Agency)