Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH oglasila se saopćenjem za javnost povodom, kako su naveli, sve učestalijih napada na Agenciju i njeno rukovodstvo u posljednjih nekoliko mjeseci. 

Kako navode iz OSA-e BiH, tokom nekoliko posljednjih godina intenzivno se vodi hibridni rat protiv insitucija države Bosne i Hercegovine, pogotovo protiv Obavještajno-sigurnosne agencije BiH.

- Nažalost, napadi na Agenciju i njeno rukovodstvo sve su učestaliji posljednjih mjeseci s ciljem njene destabilizacije. Ovakvi dobro isplanirani napadi ometaju rad Agencije, ali ne i njeno funkcioniranje. Posvećeni smo svom zadatku, prvenstveno zaštiti interesa Bosne i Hercegovine i njenih građana, borbi protiv kriminala i korupcije i svih prijetnji koji dolaze iznutra ili izvana - navode iz OSA-e.

Dodaju da u potpunosti odbacuju sve navode koji rukovodstvo i Obavještajno-sigurnosnu agenciju BiH dovode u vezu sa osumnjičenima za krivična djela.

- Molimo sve medije da prilikom objavljivanja informacija o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH i njenom rukovodstvu pišu na osnovu činjenica i na objektivan način kako se ne bi uznemiravala javnost u Bosni i Hercegovini i ugrožavao integritet Agencije i životi njenih uposlenika. Također, pozivamo sve partnerske agencije u Bosni i Hercegovini, policiju, tužilaštva i sudove na svim nivoima, da se aktivnije uključe u borbu protiv korupcije i kriminala - ističu iz OSA-e.

Dodaju kako dosadašnja saradnja Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine sa partnerskim organizacijama u našoj zemlji i inostranstvu nikada nije izostala, pa tako neće ni ovaj put.

- Obavještajno-sigurnosna agencija BiH nastavlja raditi kao i do sada, u interesue države Bosne i Hercegovine i svih njenih naroda i građana - potcrtali su iz Agencije.