U Teheranu je, kao zajednički projekt izdavačke kuće Arvan i Iranskog kulturnog centra, na perzijskom jeziku objavljena knjiga „Bosanskohercegovački pjesnici perzijskog izričaja“, autora dr. Elvira Musića. Predgovor knjizi napisao je predsjednik Akademije perzijskog jezika Islamske Republike Iran, prof. Dr. Golam-ali Haddad-Adel.

Knjiga u svom uvodnom dijelu analizira prisustvo perzijskog jezika na prostoru Bosne i Hercegovine i perzijsku pismenost na ovim prostorima, da bi potom iranskoj čitalačkoj publici predstavila i značajne prevodilačke projekte vezane za klasičnu perzijsku književnost. U osnovnom dijelu knjige predstavljeno je dvadeset i devet pjesnika bosanskohercegovačkog genetskog koda koji su pjesme pisali na perzijskom jeziku.

Među tim pjesnicima se ističu Derviš-paša Bajezidagić, Ahmed Hatem Bjelopoljak, Mehmed Rešid, Ahmed Rušdi, Fevzija Mostarac, ali i Nabi Tuzlak za kojeg se s visokim stupnjem sigurnosti može tvrditi da je perzijski jezik naučio u svom rodnom gradu.

Publikacija autorske knjige dr. Musića na perzijskom jeziku možemo smatrati značajnim kulturnim događajem koji povezuje dvije kulture, bosanskohercegovačku i iransku. Ova knjiga nudi naučnoistraživačkim pregaocima na perzijskom govornom području dovoljno kvalitetnog materijala na osnovu kojeg će moći provoditi analitička istraživanja djela pisanih na perzijskom jeziku izvan perzijskog govornog područja, ali i iranskoj čitalačkoj publici predstaviti književno bogatstvo naroda Bosne i Hercegovine.

Mediji na perzijskom govornom području su veoma pozitivno reagovali na objavljivanje ove knjige, a već je zakazana i prva online promocija koja će biti održana u u petak, u sklopu Međunarodnog sajma knjiga u Teheranu i na kojoj će, pored autora, sudjelovati i istaknuti profesori perzijskog jezika i književnosti. Inače, izdavačka kuća Arvan djeluje u okviru Akademije perzijskog jezika Islamske Republike Iran, te objavljuje samo one naslove koji imaju izuzetnu akademsku težinu.