Počasni bleiburški vod (PBV) najavio je kako će se glavna komemoracija u povodu 76. obljetnice Bleiburške tragedije održati na Udbini pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, javlja Anadolu Agency (AA).

Komemoracija povodom 76. obljetnice Bleiburške tragedije pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i u suorganizaciji s Hrvatskom biskupskom konferencijom (HBK) u liturgijskom dijelu, održat će se 15. maja na tri lokacije: na Bleiburškom polju, na zagrebačkom Gradskom groblju Mirogoj i na Udbini kao na glavnoj lokaciji.

Najavljeno je kako će se 22. maja u Radimlji kod Stoca održati sveta misa uz suorganizatore Hrvatski narodni sabor BiH te Biskupsku konferenciju BiH.

Sve događaje će direktno prenositi Hrvatska radio-televizija, Radio-televizija Herceg-Bosne i Hrvatski katolički radio.

Milan Kovač, zamjenik predsjednika PBV-a, istaknuo je kako je pandemija glavni razlog da se obljetnica stradanja hrvatskih žrtava nakon završetka Drugog svjetskog rata, po drugi put zaredom, ne organizira na Bleiburškom polju.

Podsjetio je kako je prošle godine glavno liturgijsko slavlje organizirano u Sarajevu, dok je ove godine premješteno na Udbinu.

„Pozivam sve koji će doći da sa sobom ponesu samo krunicu da se pomolimo za duše onih koji su nakon završetka Drugog svjetskog rata stradali od jugoslavenske vojske na najsuroviji način, bez suda i sudišta na Bleiburgu i na Križnim putovima jer to je jedan od najvećih pogroma hrvatskog naroda u njegovoj povijesti”, kazao je Kovač.

Predstavnik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) biskup gospićko-senjski mons. Zdenko Križić, istaknuo je kako je na Udbini, koja pripada njegovoj biskupiji, smještena Crkva hrvatskih mučenika koja „uključuje sve nevine hrvatske žrtve koje nisu proglašene mučenicima”.

„Udbina je mjesto početka jednog jačeg stradanja i raseljavanja Hrvata, a nalazi se geografski u sredini Hrvatske”, kazao je Križić.

Biskup Križić je naglasio kako će se organizatori, uz pomoć covid redara, pobrinuti da se svi prisutni pridržavaju epidemioloških mjera, no kako za sada nemaju projekciju koliko ljudi će se okupiti, s obzirom da je riječ o iznimnoj situaciji.

Bleiburška tragedije obilježava se u sjećanje na žrtve, pripadnike kvislinških vojski s područja Jugoslavije, koje su nakon predaje Britancima a potom izručenja vojsci Jugoslavije nakon službenog završetka Drugog svjetskog rata, stradale na brojnim stratištima diljem bivše države.

Broj žrtava ni danas nije do kraja utvrđen te je predmet brojnih kontroverzi.