Hiljade ljudi diljem Španije spremaju se izaći na ulice svojih gradova u protest protiv izraelskog bombardiranja civila u Pojasu Gaze, gdje je prema posljednjim podacima ubijeno više od 130 Palestinaca od čega tridesetak djece.

Protesti su najavljeni u dvadesetak gradova među kojima u Madridu, Barceloni, Bilbau, Sevilli i Mallorci, a trajat će od petka do nedjelje.

“Izraelska država nastavlja masakrirati Palestinu na 73. obljetnicu Nakbe. Neophodno je iskazati našu podršku palestinskom narodu koji se nalazi na udaru brutalnosti izraelske vojske, policije i jevrejskih doseljenika. Međunarodna zajednica, uključujući Španiju, sudjeluje u tome svojom šutnjom”, navedeno je u zajedničkom pozivu preko društvenih mreža na proteste.

Palestinska zajednica u španskom gradu Zaragozi u petak navečer organizira okupljanje.

“Želimo odaslati jasnu poruku: Ne izraelskim ratnim zločinima i ne međunarodnoj nemogućnosti kažnjavanja ratnih zločina izraelske vojske. Želimo pravdu i pridržavanje rezolucije 194 UN-a o našem pravu na povratak svojim domovima”, navedeno je u priopćenju palestinske zajednice.

Jedanaest političkih stranaka u Španiji poslalo je ove sedmice pismo izraelskoj ambasadi u Madridu u kojem traže oslobađanje španske zdravstvene humanitarne radnice koju je zatočila izraelska vojska 13. aprila pored Betlehema. 

Juana Ruíz Sánchez (62), koja 35 godina živi u Palestini, optužena je za “pripadnost ilegalnoj organizaciji” te u istražnom zatvoru u Izraelu čeka suđenje.

“Dok Izrael ubija Palestince, mediji se u Španiji bave frizurom jednog političara (Pablo Iglesias)”, rekao je pak politolog Juan Carlos Monedero, jedan od osnivača lijeve stranke Podemos, prilikom gostovanja na javnoj televiziji RTVE.

Podemos je manjinski koalicijski partner u španskoj vladi.

Izraelska ambadsadorka u Madridu, Rodica Radian-Gordon, izjavila je za španske novine ABC kako su “neki Palestinci možda poginuli od loše ispaljenih raketa iz Pojasa Gaze”. “Od hiljadu raketa koje je ispalio Hamas između 20 do 30 posto ih je palo u Pojasu Gaze”, rekla je.

U isto vrijeme, u znak solidarnosti s Izraelom plavo-bijela izraelska zastava zavihorila se u petak na službenim zgradama Austrije, Slovenije i Češke.

"Najstrože osuđujem napade na Izrael iz Pojasa Gaze", rekao je kancelar Sebastian Kurz u izjavi poslanoj AFP-u.

"Izrael ima pravo braniti se od ovih napada. Kako bismo iskazali solidarnost (...) postavili smo izraelsku zastavu" na ured vlade i ministarstvo vanjskih poslova”, dodao je.

"Ništa ne opravdava više od 1000 raketa koje su Hamas i druge terorističke skupine do sada ispalile na Izrael iz Gaze", rekao je ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg. "Snažno podupiremo sigurnost Izraela."

Kada se radikalno desna stranka FPOe 2000. priključila koalicijskoj vladi, Izrael je opozvao svog ambasadora iz Beča u znak protesta.

Tri godine su prošle prije nego što su se njihovi odnosi normalizirali.  Austrijom danas vladaju konzervativci u savezu sa Zelenima, a u martu je izraelski predsjednik Reuven Rivlin boravio u službenom posjetu Beču. 

Slovenska vlada poručila je na Twitteru da je uz slovensku i evropsku izvjesila i izraelsku zastavu u znak solidarnosti s tom zemljom, objavila je agencija STA.

"Osuđujemo terorističke napade i stojimo na strani Izraela", napisali su.

Predsjednik Borut Pahor je taj potez vlade na Twitteru komentirao riječima da "nije naklonjen izražavanju državnih stajališta o međunarodnim pitanjima vješanjem zastava drugih zemalja".

Ponovio je poziv o zaustavljanju nasilja te o mirnom rješavanju spora u skladu s politikom rješenja o dvije države.

Izraelsku zastavu je izvjesio i češki predsjednik Miloš Zeman na praškom dvorcu. Postavljena je na mjestu evropske zastave, javila je njemačka agencija dpa.