Zastrašujući i apokaliptični tekući toplotni val u Evropi je samo u Španiji i Portugalu odnio više od 1.700 života, rekao je u petak regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Hans Kluge, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako je kazao, situacija opet ukazuje na "očajničku potrebu za panevropskom akcijom kako bi se efikasno uhvatili u koštac s klimatskim promjenama, sveobuhvatnom krizom našeg vremena koja prijeti i zdravlju pojedinca i samom postojanju čovječanstva".

"Da bi se to dogodilo, vlade moraju pokazati političku volju i istinsko vodstvo u implementaciji globalnog Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama, pri čemu će saradnja zamijeniti podjele i praznu retoriku", rekao je.

Kluge je napomenuo da se šumski požari, poznati po svom katastrofalnom utjecaju na južnu Evropu, sada dešavaju čak i na sjeveru sve do Skandinavije, dok su požari u Londonu ove sedmice uništili 41 kuću.

"Klimatske promjene nisu novost. Njihove posljedice, međutim, rastu iz sezone u sezonu, iz godine u godinu, s katastrofalnim ishodima", rekao je Kluge.