Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo (ZZJZKS) objavljenim u njihovim dnevnim biltenima, cijeli decembar raste procent hospitalizacija vakcinisanih pacijenata. Riječ je o zaraženim osobama koje su primili dvije doze vakcina, odnosno onim pacijentima koje se smatra potpuno vakcinisanim.

Danas je ZZJZKS objavio da je 76,96 posto pacijenata koji se nalaze u bolnicama zbog zaraze korona virusom nevakcinisano. Dakle, od ukupno 96 pacijenta, čije su hospitalizacije u ovom trenutku prijavljene, njih 25 primilo je barem dvije doze vakcina.

Početkom novembra udio nevakcinisanih među hospitaliziranim osobama zaraženim virusom korona u Kantonu Sarajevo bio je iznad 80 posto.

Ono što ohrabruje jeste da se ukupan broj hospitaliziranih smanjuje. Dakle, iako je sve više vakcinisanih među oboljelima, sve je manje oboljelih.

Više je razloga zašto je procent vakcinisanih među oboljelima sve veći. Dijelom je to i zato što prolazi sve više vremena od druge vakcinacije, kao i od perioda kada su današnji pacijenti preboljeli COVID, pa im je prirodno stečeni imunitet oslabio. A jedan od razloga je i to što sve vakcine nemaju istu efikasnost u odnosu na nove sojeve virusa, pa će se s očekujućim dolaskom Omicrona u Bosnu i Hercegovinu intenzivirati jaz između efikasnosti Moderne i Pfizera s jedne, i svih drugih vakcina s druge strane.

Važno je imati na u umu da i pored sve većeg proboja zaštite stečene vakcinama ne raste broj umrlih u Kantonu Sarajevu, što potvrđuje učinkovitost vakcina koje i dalje u visokom procentu štite od najgoreg ishoda.