Svečanim programom u Sarajevu je danas otvorena tradicionalna manifestacija Dani o Allahovom Poslaniku "Selam, ya Resulallah" koja će trajati do 23. oktobra 2022. godine.

Otvaranju manifestacije su prisustvovali glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo Abdulgafar ef. Velić, muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus i drugi vjerski službenici.

Ef. Velić je tom prilikom svim muslimanskim vjernicima uputio čestitke povodom ovog mubarek mjeseca – mjeseca mevluda, u kojem je rođen posljednji Božiji poslanik Muhammed a.s.

- Ovaj mjesec bosanski muslimani tradicionalno dočekuju sa velikim poštovanjem. Na osnovu tog dubokog potšovanja su se stoljećima učili mevludi i organizirale različite aktivnosti koje su vremenom postale prepoznatljiv običaj bosanskih muslimana i jedan od važnih dijelova autohtone islamske tradicije bosanskih muslimana - kazao je ef. Velić.

U tom pogledu i Medžlis Islamske zajednice Sarajevo organizira različite aktivnosti i sadržaje.

- Učimo mevlude ovih dvadeset dana koji su pred nama. Zatim organiziramo brojna predavanja, okrugle stolove, promocije, izložbe, programe za mlade i mektebsku djecu, i posebno programe za ženski dio džemata - rekao je on.

Motiv ovogodišnje manifestacije je dobročinstvo, naređivanje dobročinstva i čestitosti, i neučestvovanja u grijehu i neprijateljstvu.

- To je Kur'anska poruka, univerzalna poruka. Stoga ćemo mi u svim našim aktivnostima i sadržajima naglašavati dobročinstvo i dobro djelo, da se više čini dobrih djela, da se na zlo uzvraća dobrim, da je dobro djelo i osmijeh i da je dobro djelo skloniti i kamen s puta, da je dobro djelo pomoći nekom čovjeku koji je u potrebi u našoj blizini - istakao je ef. Velić.

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo od 3. do 23. oktobra će se održati 18. tradicionalna manifestacija Dani o Allahovom Poslaniku "Selam, ya Resulallah", koja će na 28 programskih sadržaja okupiti više od 160 učesnika iz Bosne i Hercegovine i Türkiye.

Konferencija za novinare povodom održavanja 18. manifestacije pod nazivom Dani o Allahovom Poslaniku "Selam, ya Resulallah" održana je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, a javnosti su predstavljeni ciljevi i očekivanja od ovog tradicionalnog projekta u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, kao i kalendar aktivnosti za 2022. godinu.

Ciljevi manifestacije "Dani o Allahovom Poslaniku - Selam, ya Resulallah" su doprinos afirmaciji kulture i tradicije naroda BiH, predstavljanje života Božijeg poslanika i podsticanje na primjenu njegovih univerzalnih poruka u savremenom dobu, promociji islamske umjetnosti s posebnim akcentom na umjetnost vezanu za Poslanika, podsticati na najljepše osjećaje ljubavi prema Stvoritelju i Poslaniku, doprinijeti razvijanju navika činjenja dobra kod djece i mladih i doprinijeti promociji lijepog u javnom prostoru, s naglaskom na lijepu riječ.