Društvo | 05.08.2021.

FOTOGRAFIJE ĆE SE MOĆI POGLEDATI DO 17. AUGUSTA

U Sarajevu otvorena izložba fotografija "Alija Izetbegović, prijatelji i saradnici"

Kako je na današnjem otvorenju izložbe kazala direktorica sarajevskog Muzeja "Alija Izetbegović" Nađa Berberović-Dizdarević, izložbom je simbolično obilježen datum rođenja Alije Izetbegovića

R. I.

Izložba fotografija "Alija Izetbegović, prijatelji i saradnici", koju realizira JU Muzej "Alija Izetbegović" u saradnji s Općinom Novi Grad Sarajevo, otvorena je danas u galeriji te općine. 

Izložba pruža zanimljiv pristup u međusobne odnose Alije Izetbegovića i ljudi s kojima je prvi predsjednik Predsjedništva Republike BiH održavao privatni i poslovni kontakt. 

Kako je na današnjem otvorenju izložbe kazala direktorica sarajevskog Muzeja "Alija Izetbegović" Nađa Berberović-Dizdarević, izložbom je simbolično obilježen datum rođenja Alije Izetbegovića. 

"Fotografije su preuzete iz privatne arhive porodice Izetbegović. Na izložbi s Alijom Izetbegovićem možete vidjeti sportiste, političare, muzičare, umjetnike, humaniste, diplomate. Izložba nastoji prikazati Izetbegovića ne samo kao državnika i političara, već kao porodičnog čovjeka, mislioca, filozofa, pravnika, a koji je bio strastveni čitalac knjiga, evropski musliman koji je cijenio i uživao u umjetnosti, sportu i kulturi", kazala je Berberović-Dizdarević.

Dodala je da je Alija Izetbegović imao harizmu koja potiče iz spoja smirenosti, unutarnje snage, stabilnosti i mudrosti.  

Fotografije su napravljene u jednom od najtežih perioda za opstanak Bosne i Hercegovine, a praćene su izjavama i citatima koje ostaju kao svjedočanstvo jednog vremena.

Izložba će biti otvorena od 5. do 17. augusta. 

Pored izložbe, posjetioci imaju priliku po promotivnim cijenama kupiti izdanja iz izdavačke djelatnosti Muzeja "Alije Izetbegović".

Berberović-Dizdarević je podsjetila kako je muzej trenutno zatvoren za posjete zbog radova na adaptaciji stalne muzejske postavke, a očekuju da će ponovo biti otvoren od sredine septembra.

"Sljedeća aktivnost koju planiramo, već iduće sedmice jeste otvorenje prvog ciklusa Ljetne škole bh. diplomatije, koja je namijenjena za studente društvenih nauka, diplomatije, međunarodnih odnosa. Ova ljetna škola će pružiti priliku svim studentima priliku da prisustvuju potpuno besplatno predavanjima eminentnih univerzitetskih profesora, koji će govoriti o svim temama vezanim za diplomatiju", rekla je Berberović-Dizdarević.

Pored toga, imat će priliku da prisustvuju predavanjima domaćih i stranih ambasadora i diplomata te nakon toga su planirane studijske posjete, muzejima, galerijama i drugim gradovima u BiH, među kojima je i rodna kuća Izetbegovića u Bosanskom Šamcu.

Svi polaznici po završetku ljetne škole dobit će certifikate, a planirana su i određena iznenađenja i nagrade.

Govoreći o značaju očuvanja kulture sjećanja na Izetbegovića, Berberović-Dizdarević je rekla kako je važno podsjećati na njegov značaj u historijskom i političkom kontekstu, kao i kontekstu velikog mislioca, filozofa, borca za ljudska prava i slobode te autora brojnih djela koji je bio poznat i na Istoku i na Zapadu.

"Naročito je za Muzej 'Alija Izetbegović' značajan rad s mladim ljudima, sa studentima i učenicima osnovnih i srednjih škola", rekla je Berberović-Dizdarević koja je ukazala na značaj izučavanja činjenica i kritičkog razmišljanja.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

“Krila slobode” na Golom brdu svjedoče o uzvišenoj borbi Armije RBiH

Priče o muslimanskim vojnicima u australijskoj vojsci otrgnute iz zaborava

Bangladeš pogođen toplotnim talasom: Hiljade vjernika uče dove za kišu

Bosna mora biti ponosna što je imala Dževada Jahića u svojim redovima