Promocija knjige "Bejat", autora Suvada Hadžića, a koja govori o junaštvu bošnjačkog naroda tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, održana je sinoć u Sarajevu. 

Promocija knjige održana je povodom predstavljanja prijevoda na turski jezik, koji je sačinjen inicijativom Udruženja turskih alumnija u BiH (TUMED) te podrškom Direkcije za tursku dijasporu i srodne zajednice (op.a. YTB). 

Programu promocije koji je održan u prostorijama Instituta Yunus Emre, pored Sadika Babura Girgina, ambasadora Republike Turske u Sarajevu, prisustvovali su i predstavnici turskih institucija, ratni vojni invalidi te učenici i studenti.



Hadžić, koji je prije rata bio prosvjetni radnik, izjavio je da u knjizi "Bejat" ne govori samo o jednoj osobi, već o svim ratnim veteranima Bosne. 

"Rat u Bosni okončan je prije 27 godina, međutim, rat protiv Bosne još uvijek traje", kazao je Hadžić.

On je istakao da je bošnjački narod tokom rata pretrpio teške muke, uključujući i genocid.

"Mi smo uprkos svemu iz ovog rata izašli kao pobijednici. Na kraju krajeva imamo svoju domovinu. Vrijednost toga može znati samo onaj ko je nema", dodao je Hadžić.

Ratni vojni invalid Amir Ismić, koji je tokom rata izgubio desnu ruku i oko, rekao je da se u školama ne govori o posljednjem ratu dodavši da bi knjige poput "Bejata" trebale postati dio obavezne literature.



Novinarka i spisateljica Amina Šećerović-Kasli podsjetila je da su knjige o ratnim junacima uvijek dragocjene te da časna borba bošnjačkog naroda treba biti ispričana kako bi bila poznata prava historija.

"Teško je kada neko ko je preživio rat piše o ratu. Jer se prisjeća tog bolnog perioda. Ali ne smijemo zaboraviti da su ovu zemlju odbranili naši junaci i časna borba. Kamo sreće da svaki Bošnjak može iza sebe ostaviti jedan 'Bejat'", zaključila je Kasli.

Kazao je da je najjače oružje bošnjačkog naroda bio sam narod te da buduće generacije moraju znati ko leži ispod bijelih nišana. 

(Balkannews)