Milioner i osuđeni ubica Robert Durst preminuo je u zatvoru u dobi od 78 godina, rekao je njegov advokat.

Durst je umro kao kalifornijski zatvorenik nakon što je u septembru priznao krivicu za ubistvo svoje prijateljice i saradnice Susan Berman. On je nju ubio kako bi je spriječio da razgovara s policijom o nestanku njegove supruge. Policija vjeruje da je ubio još najmanje dvoje.

Nasljednik niza nekretnina u SAD-u koji je postao bjegunac nesvjesno je priznao zločin u HBO-ovoj kriminalističkoj dokumentarnoj seriji o sebi.

Durstov advokat, Chip Lewis, potvrdio je da je njegov klijent preminuo u Općoj bolnici San Joaquin. Rekao je da je njegova smrt nastala „prirodnim uzrocima“ te da je patio od brojnih zdravstvenih problema.

Durst je u oktobru osuđen na doživotni zatvor zbog ubistva Bermana 2000. godine, koja je bila njegova dugogodišnja glasnogovornica i desna ruka za čitav niz poslova, piše BBC News.

Suđenje mu je dugo bilo odgađano zbog pandemije virusa korona. Dva dana nakon izricanja presude primljen je u bolnicu s COVID-19 i stavljen je na respirator, rekao je njegov advokat.

Durst, čija je porodica posjedovala niz nebodera u New Yorku, uključujući i udio u Svjetskom trgovinskom centru, „provaljen“ je nakon što je snimak na kojem priznaje ubistvo korišten u HBO-ovoj dokumentarnoj seriji „Jinx“ iz 2015. godine.

„Šta sam, dovraga, učinio? Sve sam ih pobio, naravno“, snimljen je kako govori sebi u njedra ne znajući da je uključen mikrofon.

Tužioci kažu da je ubio i svog komšiju Morrisa Blacka, dok je živio kao bjegunac u Teksasu tačno devet mjeseci nakon što je likvidirao Berman. Durst je tvrdio da ga je slučajno upucao, prije nego što je raskomadao njegovo tijelo i bacio u zaljev Galveston. Nakon 45-dnevne potrage, uhapšen je zbog krađe sendviča s pilećim mesom iz jedne prodavnice u Pennsylvaniji, samo nekoliko kilometara od mjesta gdje je studirao. Pronađen je s nekoliko hiljada dolara u gotovini u svom iznajmljenom automobilu, kao i s kanabisom i Blackovom vozačkom dozvolom. Na suđenju 2003. godine tvrdio je da se borio za pravo na samoodbranu, a oslobođen je nakon što je izjavio da je pobjegao jer je mislio da se njegovoj priči neće vjerovati.

Durst je također osumnjičen za smrt svoje supruge Kathie Durst 1982. godine, čije tijelo nikada nije pronađeno. Pravno je proglašena mrtvom 2017. godine. Ured okružnog tužitelja Westchester Country Districta u New Yorku ga je službeno optužio za njeno ubistvo u novembru.

„Nakon 40 godina provedenih u traženju pravde za njenu smrt, znam koliko je ova vijest uznemirujuća za porodicu Kathleen Durst. Nadali smo se da ćemo im omogućiti priliku da vide kako se Robert Durst konačno suočava s optužbama za njeno smaknuće“, rekla je okružna tužiteljica Miriam Rocah.