Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako će za mjesec početi gradnja s ciljem da se za godinu dana završi obnova svih požarima pogođenih područja u zemlji, javlja Anadolu agency (AA).

Erdogan je u intervjuu za televizije CNN Turk i Kanal D komentirao aktuelnu situaciju u Turskoj i regiji i tom prilikom je kazao da će u požarima izgorjele turske šume ponovo niknuti iz pepela i da će na tim područjima ponovo biti šume.

On je rekao da se Turska suočila s velikim šumskim požarima i da su resorne službe maksimalno angažirane na gašenju vatrenih stihija.

Podsjetio je da je Turska početkom 2000-tih imala 18 protupožarnih helikoptera, a da sada ima blizu 60 takvih letjelica te je najavio i kupovinu protupožarnog aviona.

“Turska je 2015. godine bila na 46. mjestu u svijetu po pošumljavanju, a do prošle godine se popela na 27. mjesto“, kazao je Erdogan.

Komentirajući širenje dezinformacija i govora mržnje na društvenim mrežama, Erdogan je kazao da smatra da bi parlament Turske trebao učiniti nešto da se ta vrsta manipulacije spriječi.

“Niti jedna digitalna platforma nije izvan pravnog sistema. Ne možemo dozvoliti da se ljudi skrivaju iza lažnih imena i sa društvenih mreža kreiraju zavjere protiv građana, vrijeđaju nacionalne i vjerske osjećaje i pozivaju na ustanke“, upozorio je Erdogan.

Komentirajući sve veći val migracija iz Afganistana, Erdogan je kazao da Turska podiže zidove na granici sa Iranom i Irakom kako bi spriječila te neregularne migracije.

On je pojasnio da Turska u velikoj mjeri deportira neprijavljene migrante iz Afganistana.

Na upit da komentira rastuću stopu nasilja i sukoba u Afganistanu, Erdogan je istakao da ima nastojanja da se razgovara sa predstavnicima talibanskog pokreta i da je moguće da i on lično primi lidera tog pokreta.

“Ukoliko ih ne stavimo pod kontrolu na najvišem nivou, neće ih biti moguće kontrolirati, niti će biti moguće uspostavljati mir u Afganistanu“, rekao je Erdogan i dodao:

“Svi bi trebali znati da Turska nije gostionica pored puta. Pratimo situaciju, analiziramo i određujemo svoje poteze. Na našim granicama nema tolikog vala neregularnih migracija kako neki pretjeruju na društvenim mrežama.“

On je naglasio da je večeras razgovarao i s liderom Katara i da su razmatrali kako da zaustave korake talibana i naprave iskorak ka miru u Afganistanu.

Komentirajući i borbu protiv pandemije COVID-19, Erdogan je kazao da je cilj da se kompletno društvo vakciniše protiv koronavirusa i da rade na tome s nadom da će do kraja godine imati dobre vijesti za saopćiti u tom kontekstu.

“Kada je u pitanju rad na našoj domaćoj Turkovac vakcini, rezultati su zasad veoma dobri. Vjerovatno ćemo do kraja godine i tu imati dobre vijesti za objaviti“, zaključio je Erdogan.