U Općini Čajniče danas je potpisan ugovor o sanaciji putnih pravaca prema povratničkim mjestima. Sredstva u ove svrhe izdvojit će Federalno ministarstvo izbjeglih i raseljenih osoba i Općina Čajniče, a izvođač radova je firma Romanija putevi.

Odbornik Skupštine Općine Čajniče Izet Alihodžić naglašava da je riječ o značajnom projektu vrijednom oko 110.000 KM

"Projekt podrazumijeva asfaltiranje putne komunikacije prema povratničkom mjestu Borajno u dužini od jednog kilometra i također na području MZ Čajniče 2, u povratničkim naseljima radi se sanacija putnih pravaca u vrijednosti oko 10.000 KM. Na ovaj način u realizaciju ulazi dogovor prilikom boravka bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i federalnog ministra Edina Ramića s načelnikom Općine Čajniče i vjerujemo da će se izvođač veoma brzo uvesti u posao i krenuti s realizacijom ovog značajnog projekta", kazao je Alihodžić.

Prema njegovim riječima, u narednom periodu očekuje se sancija drugih putnih pravaca u povratničkim mjestima za koje će Vlada BPK Goražde izdvojiti 5.000 KM.

"Izvršit će se popravka važnog putnog pravca na području MZ Međurječje, prema Batovu, gdje je lociran veliki broj povratnika tako da će Čajniče u ovom periodu biti jedno veliko gradilište u pogledu insfrastrukturnih radova jer, naravno, za svakog od ovih ljudi koji ovdje žive i rade, najvažniji su putevi, voda i struja", potcrtao je Alihodžić.

Naglasio je da je svaki insfrastrukturni projekt od značaja za život svih stanovnika Čajniča te podsjetio da je putem Regionalnog stambenog programa u općini Čajniče odobrena obnova 20 povratničkih kuća po sistemu "ključ u ruke".

Kako navodi, realizaciju ovog projekta usporila je tenderska procedura za izbor izvođača radova koja je ponovljena, nakon što se na prvi tender za izgradnju ovih stambenih jedinica niko nije prijavio, prenosi Fena.