U Podveležju kod Mostara otvoren je moderni kompleks Islamske zajednice s Centrom za stare i nemoćne, džamijom, hotelom, restoranom za turiste i drugim zanimljivim sadržajima. Kompleks na nadmorskoj visini iznad 700 metara, jedan je od najljepših u Bosni i Hercegovini, a njegovo otvorenje uz prigodnu svečanost uveličao je i reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, javlja Anadolu Agency (AA).

Inače, ovo je prva ustanova ove vrste koja djeluje u sklopu Islamske zajednice u BiH, a projekt koji je koštao 4,5 miliona KM realizirao je Medžlis IZ Mostar.

Predsjednik Medžlisa IZ Mostar Džafer Alić u obraćanju prisutnima rekao je da je ideja o ovom plemenitom projektu nastala još 2010. godine, a da je uz kontinuirani i sistemski rad kamen temeljac postavljen 2018. godine.

"Mnogo je ljudi koji trebaju usluge kakve nudi novootvoreni objekt. Mi smo to znali i shodno tome smo usmjerili naše aktivnosti. Tu su i turistički kapaciteti u zračnoj banji na 750 metara nadmorske visine. Ljudima nudimo duhovni smiraj podno Veleža. Lijepo je mjesto za rekreaciju za ljude koji to žele i vole. Hvala Bogu i svima koji su učestvovali u projektu, od naših saradnika, radnika, vakifa i svih drugih koji su dali i najmanji doprinos", rekao je Alić.

Reisu-l-ulema Kavazović čestitao je mostarskom muftiji Salemu ef. Dedoviću i Aliću na uspješnoj realizaciji projekta.

"Ovaj projekt je sam po sebi neobičan. Dosad u Islamskoj zajednici nismo imali projekte ove vrste. Centrom za zdravo starenje otvaramo prostor za dodatni rad i nadamo se da će on kao i drugi projekti biti od koristi široj društvenoj zajednici. Na kraju moram iskazati zadovoljstvo u nadi da će menadžment centra uspjeti realizirati zacrtane ciljeve i da će odgovoriti svrsi, namjeni i ciljevima zbog kojih je otvoren", naglasio je reis Kavazović.

Rukovodioci novog centra nastojat će u budućnosti otkupljivati proizvode proizvođača hrane iz ovog kraja koja će se naći u ponudi restorana. Objekt se inače prostire na više od 2.000 kvadratnih metara. Rehabilitacijski centar će primati pokretne i nepokretne osobe koje će na raspolaganju imati 42 sobe s najsavremenijom opremom i u skladu s evropskim standardima, dok ih je 18 predviđeno za turiste i druge posjetioce. U novootvorenom kompleksu posao je nedavno dobilo 30 radnika.