Turske snage okončale su antiterorističku operaciju "Kandža-Orao 2" u regiji Gara, koja je pokrenuta u srijedu. Ministar Akar posjetio je komandni štab operacije gdje je podijelio informacije o toku operacije. Akar je rekao da je u operaciji, koju je opisao kao vrlo specifičnu i kritičnu, ubijeno 48 terorista, dvojica su uhvaćena, a regija je uglavnom očišćena od pripadnika terorističkih organizacija.

"Operacija je završena. Naši kopnene i zračne snage sigurno su se vratile u svoje baze i kasarne", rekao je Akar.

Osvrnuo se i na pronalazak tijela 13 ubijenih civila.

"Tokom operacije u jednoj od pećina koje su koristili teroristi PKK pronađena su tijela 13 naših građana, koje je PKK ranije otela. Utvrđeno je da je jedan od naših nevinih, nenaoružanih građana ubijen pucnjem u rame, ostalih 12 pucnjem u glavu. Oni su položili svoje živote kao šehidi. PKK je još jednom pokazala svoje podlo i krvničko lice", rekao je Akar.

Ministar Akar dodao je kako su teroristi, koji su uhvaćeni tokom operacije, potvrdili da je egzekuciju civila izvršio terorista PKK odgovoran za pećinu. Svi teroristi odgovorni za ubistvo 13 civila neutralizirani su u završenoj antiterorističkoj operaciji.

U pratnji Akara u komandnom štabu bili su i načelnik Generalštaba general Yasar Guler, komandant Kopnenih snaga general Umit Dundar, komandant zračnih snaga general Hasan Kucukakyuz te komandant turske mornarice Adnan Ozbal.