Odmah po dolasku Osmanlija na Balkan i uspostave svoje vlasti, Bošnjaci su primili islam i njih prihvatili za zaštitinike. Svoju privrženost i odanost Osmanlijama Bošnjaci iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka tokom svoje historije uvijek su dokazivali kada god je to trebalo, tako da nema bitke u kojoj ih nije bilo. Bošnjačka žrtva na Galiciji, Čanakkaleu i Anadoliji, iako se o njoj vrlo malo zna, ostat će u historiji kao jedan svijetli primjer malobrojnog naroda koji je na ovim mjestima dao svoj doprinos odbrani islama i halifata.

Zadivljujuća je istina da su džurumlije (dobrovoljci) uradile to u trenutku kada su sve zemlje i narodi koji su se nalazili pod osmanskom upravom udarile nož u leđa osmanskoj državi i krenuli putem nezavisnosti. Samo jedan mali dio njih uspio se vratiti u svoj zavičaj. Pretpostavlja se da broj bosanskih i sandžažkih dobrovoljaca iznosi oko 15.700 ljudi. Svi oni bili su mlađi od 24 godine.

Na čelu organizatora ove vojske dobrovoljaca nalazili su se Muratbegović Riza-beg iz Novog Pazara i Hamzagić Ahmet-aga iz Tutina.

Osim u ljudstvu, Bošnjaci su također pomogli i svojim imetkom. Sakupljeni novac i nakit poslali su Fevzi Čakmak-paši koji je izvjesno vrijeme obavljao funkciju mutasarrifa u sandžačkom gradu Taslidži. Ovaj dio historije svakako predstavlja svijetlu tačku cjelokupne bošnjačke historije i kao takav zaslužuje detaljnu analizu i naučni prilaz. Ismail Jakub iz Novog Pazara samo je jedan od mnogobrojnih bošnjačkih gazija koji su se svojim životom i imetkom odazvali pozivu halife za odbranu časti i poretka Osmanske države.

U bitki na Domeki, u Grčkoj, zbog ispoljene hrabrosti i srčanosti, ukazom sultana Abdulhamid-hana ovaj junak odlikovan je Ordenom časti, čiju sadržinu s ponosom predstavljamo:

El-Gazi Abdulhamid bin Abdulmedžid-han

UVIJEK POBJEDNIK

Zarad trajnog sjećanja na pobjede koje su, uz Allahovu pomoć, na način koji priliči našoj slavi, dosegnuli vojnici u bitkama protiv grčke države vođenih zarad očuvanja veličanstvenog ugleda i pravnog poretka našeg uzvišenog sultanata i sjećanja na ispoljeno junaštvo i hrabrost,

ISMAILU JAKUBU iz NOVOG PAZARA

pripadniku 13. sanitetske jedinice, 4. čete, 2. bataljona, 17. puka naše slavne 3. armije, dodjeljuje se

ORDEN ČASTI

posebno namijenjen svakom pojedincu učesniku ovih bitaka kao zasluga za ispoljenu srčanost, kao i jedno parče zemlje. Zarad njegove velike slave utvrđen je ukaz o odlikovanju koji sadrži ovu titulu i uručen je njemu lično.

23. zulkade 1314/1897

Preuzeto iz: Omer Faruk Yılmaz, ZLATNE STRANICE OSMANSKE HISTORIJE (OSMANLI TARIHI'NDEN ALTIN SAYFALAR), s turskog na bosanski preveo Avdija Salković, Dobra knjiga – Sarajevo, 2020.