U Novom Pazaru sinoć je obilježena 107. godišnjica pobjede na Canakkalama i sjećanje na šehide rata. U scenskom programu pod nazivom “Zbog jednog polumjeseca“ učestvovali su mladi iz ovog grada, polaznici kursa turskog jezika i hor “Isa beg”.

Izvedbama recitacija i turskih pjesama sa tematikom slavne pobjede iz 18. marta 1915. godine na Canakkalama gostima na ovom skupu je predstavljen značaj ovog historijskog događaja za turski narod i državu.

Pored značajnog broja građana, pretežno mladih, obilježavanju 107. godine od bitke na Canakkalama prisustvovali su zvaničnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Grada Novog Pazara, Opštine Tutin, bošnjačkih političkih stranaka, Islamske zajednice Sandžake i javne ličnosti.

U ime Bošnjačkog nacionalnog vijeća obratio se Fahrudin Mavrić čestitajući Dan pobjede svim građanima Republike Turkiye, turskim srodnim narodima i prijateljima u svijetu.

Istakao je da su Bošnjaci kroz historiju u Turcima vidjeli oslonac, iskrene pomagače i dijelili dobro i zlo.

„Bitka za Canakkale i bitka za Plevn zlatnim slovima su ispisane u zajedničkoj historiji turskog i bošnjačkog naroda kao najljepši primjer odanosti i povjerenja“, rekao je Mavrić, podsjetivši da je u bici na Galipolju učestvovalo 15.700 Bošnjaka, dobrovoljaca, svi mlađi od 24 godine.

„Danas se sjećamo naših zajedničkih šehida. U tom presudnom historijskom momentu bošnjački narod Sandžaka je svim svojim bićem bio uz turski narod, a to se nije promijenilo ni do današnjih dana. Uz sve riječi zahvalnosti turskom narodu i državi za sve što radi na prosperitetu Sandžaka, u ime Bošnjačkog nacionalnog vijeća, najvišeg predstavničkog tijela Bošnjaka, predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu, generlnom konzulu Basaru Basolu i svim građanima Republike Turske čestitamo 18. mart, Dan pobjede na Canakkalama, uz izraze našeg najiskrenijeg poštovanja“, poručio je Mavrić.

U ime Grada Novog Pazara i gradonačelnika Novog Pazara Nihada Biševca obratio se Tarik Rupić rekavši da je malo riječi koje mogu opisati hrabrost i junaštvo koji su prije 107 godina branili svoje i rekli da je Canakkale neprobojno.

„Herojstvo branilaca hilafeta tada postalo je jak razloga zbog kojeg i dan danas mi osjećamo Tursku kao svoju zemlju. Zadužbina naših predaka zauvijek ostaje garancije da će Turkiye ostati jedini i pravi prijatelj Bošnjaka. Zemlji kojoj se i mi sada, kao i naši djedovi tada, okrećemo bez ikakvog očekivanja već samo zbog osjećaja ljubavi i bliskosti“, rekao je Rupić dodavši da to kaže kao neko ko je živio u Tursku i nikada se nije osjećao stranac.

„Razlog tome je što su životi naših pradjedova Bošnjaka u temeljima sadašnje Turkiye i to je nešto što ne smijemo nikada zaboraviti. Moramo nastaviti jedinstvo i bratstvo koje su nam ostavili u emanet“, rekao je.

Turski konzul u Novom Pazaru Basar Basol kazao je da se i ova 107. godišnjica pobjede na Canakkalama obilježava sa velikim ponosom i emocijama, sjećajući se s rahmetom svih šehida.

„Canakakle je veličanstven ep koji su napisali naši herojski preci protiv onih koji su bili neprijateljski orijentisani protiv prisustva turskog naroda u Anadoliji i našim svetim vrijednostima. Duh Canakkala je sveta vrijednost koji će ideal nezavisnosti koji je naš narod naslijedio od naših predaka još jače prenijeti na buduće generacije“, rekao je Basol dodavši da je duh Canakkalea i danas živ.

Naglasio je da kada pogledaju na Canakakle ne vide samo Anadoliju već i Sandžak.

„Canakkale nije samo mezarje naših djedova već su tu i grobovi naše braće, djedova iz Sandžaka. Kao i tada naša braća iz Sandžaka su i danas pokazala da su bila uz nas kada je naša zemlja napadnuta tokom izdajničkog pokušaja FETO vojnog puča 15. jula 2016. godine. Stoga, nikada nećemo zaboraviti časno držanje naše braće iz Sandžaka na Canakkalam i 15. jula“, poručio je, između ostalog, turski konzul u Novom Pazaru.

Grupa recitatora sa kursa turskog jezika izvela je „Oratorijum Canakakla“, ep o slavnoj bici uporedo na bosanskom i turskom jeziku.

Obilježavanje 107. godišnjica bitke na Canakkalama i Dana sjećanje na šehide rata zajedno su organizirali Centar za tursku kulturu, Kulturni centar Novi Pazar i Generalni konzulat Republike Turkiye u Novom Pazaru.