Kultura | 12.07.2021.

MUZEJ "RAS"

U Novom Pazaru izložbom fotografija obilježena godišnjica pokušaja vojnog udara u Turskoj

Otvarajući izložbu u muzeju Ras, generalni konzul Republike Turske u Novom Pazaru Bašar Bašol zahvalio je narodu Sandžaka što su i oni u noći 15. jula 2016. godine izašli na ulice svojih gradova i poslali poruku podrške i dove za svoju tursku braću i sestre, koji su bili napadnuti. Posebno ga raduje, kaže, što se poruke podrške i osuda pokušaja vojnog udara iz Sandžaka čuju i nakon pet godina od događaja

R. I.

Povodom petogodišnjice pokušaja vojnog udara u Republici Turskoj u novopazarskom muzeju Ras otvorena je izložba "15. juli – odbrana demokratije". Izložbu su organizirali Generalni konzulat Republike Turske u Novom Pazaru i muzej Ras iz tog grada, javlja Anadolu Agency (AA).

Učenjem dove za šehide i uz podsjećanje na događaje u noći 15. jula 2016. godine, naglašeno je da su se tada širom Turske pojavili milioni heroja koji su zajedno svojom hrabrošću i ljubavlju prema domovini odredili dalju budućnost zemlje i cijelog naroda.

Otvarajući izložbu u muzeju Ras, generalni konzul Republike Turske u Novom Pazaru Bašar Bašol zahvalio je narodu Sandžaka što su i oni u noći 15. jula 2016. godine izašli na ulice svojih gradova i poslali poruku podrške i dove za svoju tursku braću i sestre, koji su bili napadnuti. Posebno ga raduje, kaže, što se poruke podrške i osuda pokušaja vojnog udara iz Sandžaka čuju i nakon pet godina od događaja.

"Drago mi je da prisustvujem otvaranju izložbe povodom godišnjice pokušaja vojnog udara u Republici Turskoj. Zahavalan sam za ovakvu organizaciju izložbe muzeju i za poruke koje su upućene danas. Zahvaljujem braći u Sandžaku za podršku koju su pružili u noći 15. jula 2016. godine, ali i podršku koja je tu i nakon pet godina od tog događaja. Mi smo braća s narodom Sandžaka i naši odnosi su sve čvršći, ovakve nas stvari dodatno zbližavaju", poručio je na otvaranju izložbe generalni konzul Republike Turske u Novom Pazaru Bašar Bašol.

Direktor novopazarskog muzeja Ras Fuad Baćićanin rekao je da se izložbom, ali i obilježavanjem godišnjice pokušaja vojnog udara u Turskoj, čuva sjećanje na slobodarski duh i poduhvat turskog naroda. Izlaskom na ulice, a na poziv svog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, narod Turske je sačuvao svoju slobodno izraženu volju i demokratiju, te svijetu održao lekciju o tome kako se čuva dostojanstvo zemlje, kazao je Baćićanin. Dodao je da je bliskost naroda Sandžaka i Republike Turske velika i vidljiva.

"Organizacijom ovakvih izložbi naš muzej je u proteklom periodu, ali će i u onom koji dolazi, gajiti sjećanje na ovaj izuzetno značajan događaj za Republiku Turski i turski narod, ali i važan događaj za svakog slobodarskog čoveka, koji gaji slobodarske misli i koji nikome ne želi loše", rekao je Baćićanin.

Otvaranju izložbe u Novom Pazaru prisustvovali su predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasmina Curić, predsjednica Skupštine Novog Pazara Anela Šemsović Halilović, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, predsjednik opštine Tutin Salih Hot, muftija sandžački i njegov zamjenik Senad ef. Halitović i Muhamed ef. Demirović kao i predsjednik Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin.

Prije dvije godine, na godišnjicu pokušaja vojnog udara u Turskoj, u muzeju Ras u Novom Pazaru otvorena je i muzejska biblioteka koja nosi naziv "15. jul", a čije je otvaranje pomogla Republika Turska posredstvom Turske agencija za saradnju i koordinaciju u Republici Srbiji.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Kako je lord Bayron postao romantičarski nacionalni heroj Grčke

Otvoren paviljon Bosne i Hercegovine na Venecijanskom bijenalu savremene umjetnosti

Dan nezavisnosti

Monografija 100 biografija organizacije Mladi muslimani