U prva tri kvartala ove godine u Njemačkoj je zabilježeno najmanje 65 napada na skloništa za izbjeglice, objavili su lokalni mediji u utorak.

"Neuen Osnabruecker Zeitung" je objavio da je Ministarstvo unutrašnjih poslova dostavilo preliminarne podatke u odgovoru na poslaničko pitanje opozicione ljevice.

"Broj napada na izbjegličke domove u Njemačkoj ponovo je porastao nakon nekoliko godina pada od 2015. godine", navodi dnevni list.

Strahuje se da bi se broj napada na izbjegličke domove mogao značajno povećati jer sve više ukrajinskih izbjeglica i azilanata iz drugih zemalja ulazi u Njemačku.

Brojke pokazuju da, statistički gledano, najmanje dva tražioca azila postaju žrtve svakodnevnih napada u Njemačkoj. Otprilike svaki peti prekršaj uključuje fizički napad, kao što je tjelesna povreda.

Njemačka ministarka unutrašnjih poslova Nancy Faeser osudila je u utorak sve brojnije napade na izbjegličke domove i obećala da će učiniti sve da zaštiti izbjeglice.

"Ono što je važno kada je u pitanju sigurnost svih izbjeglica u Njemačkoj je da jasno stavljamo do znanja da najoštrije osuđujemo sve napade na izbjegličke domove i činimo sve što možemo da zaštitimo izbjeglice", rekla je Faeser tokom konferencije za novinare u Berlinu.